- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ugljanin: Novi zakon umanjio manjinska prava

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocenio je danas da su nedavno usvojenim Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina njihova ranije stečena prava umanjena.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da je krajem prošle nedelje na sastanku u rezidenciji ambasadora Norveške u Beogradu o tome obavestio i ambasadore 25 zemalja, koje čine neformalnu grupu „Prijatelji Sandžaka“.

„Tim zakonom nije rešen status nacionalnih saveta, njihovih članova i instutucija koje nacionalni organi osnivaju. Taj zakon je kao saharin, sladi a ne hrani. Lepo izgleda, ima mnogo lepih formulacija, a njime ništa manjine ne mogu da stvare“, rekao je Ugljanin.

On je ukazao na više loših strana ovog zakona, a jedna od njih je da Nacionalnim savetom za nacionalne manjine više neće predsedavati premijer, kao i da resorni ministri nisu dužni da dolaze na sastanke, kao što je to bio slučaj do sada.

Dodao je da je na sastanku sa ambasadorima razgovarao o trenutnom socio-ekonomskom stanju i predlozima za poboljšanje uslova života u Sandžaku.

Sastanku je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, sa kojim je Ugljanin postigao suglasnost o potrebi konstantnog dijaloga BNV i ljudi iz Vlade Srbije, a u cilju rešavanja svih pitanja značajnih za građane Sandžaka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!