Uganda usvojila drakonski zakon protiv gejeva

Borci za ljudska prava nazvali su ovaj zakon "najgorim na svetu" te vrste

21. dec 2013

Skupština Ugande usvojila je danas zakon koji za neke vrste homoseksualnih odnosa propisuje doživotni zatvor.

Borci za ljudska prava nazvali su ovaj zakon „najgorim na svetu“ te vrste.

Kada je zakon 2009. godine prvi put predložen, bio je izuzetno kritikovan jer je propisivao smrtnu kaznu.

U verziji koja je danas usvojena, smrtna kazna se ne spominje, ali je propisana doživotna zatvorska kazna, na primer, za počinioca homoseksualnog akta koji je zaražen virusom HIV, čiji je drugi partner maloletnik ili invalid.

Doživotna kazna je propisana i za ponavljanje homoseksualnog delikta među odraslim osobama koje su u takvom odnosu dobrovoljno, saopšteno je iz ugandanskog parlamenta.

Propisana je sedmogodišnja zatvorska kazna za osobu koja „rukovodi ceremonijom venčanja“ istopolnih partnera.

Zakon je usvojen jednoglasno, bez ijednog kritičkog tona u raspravi.

Da bi zakon mogao da stupi na snagu, predsednik države Joveri Museveni mora da ga potpiše u roku od 30 dana.

Museveni se ranije pogrdno izražavao o gejevima, ali je u poslednje vreme ublažio stav rekavši da se isključivo protivi onim gejevima za koje se čini da „promovišu“ sebe.

„U našem društvu bilo je nekoliko homoseksualaca“, izjavio je Museveni u martu. „Nije bilo krivičnih gonjenja, nije bilo ubijanja, nije bilo marginalizacije tih ljudi, ali su smatrani devijantnim. Seks među Afrikancima, što uključuje i heteroseksualce, smatra se strogo privatnom stvari. Ako bih ja poljubio svoju suprugu javno, izgubio bih izbore u Ugandi“.

Ugledni ugandanski aktivista za prava gejeva Frenk Mugiša ocenio je da usvajanje zakona predstavlja „istinski zastrašujuć dan za ljudska prava u Ugandi“ i da se redi o „najgorem anti-gej zakonu na svetu“.

On je pozvao predsednika države da ne potpiše zakon, jer će se njime „otvoriti novo razdoblje straha i progona“.

„Ako predsednik Museveni bude potpisao ovaj zakon, biću bačen na doživotnu robiju, i po svoj prilici ubijen“, rekao je Mugiša.

Homoseksualnost je zakonima iz doba kolonijalizma već bila ilegalna u Ugandi, ali je poslanik koji je predložio danas usvojeni zakon izjavio da su pooštreni propisi neophodni jer homoseksualci sa Zapada prete da unište ugandanske porodice i „regrutuju“ ugandansku decu za homoseksualni način života.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga