Udžbenik ekonomije povučen zbog nedovoljno hvale Rusiji

"Primeri u knjizi ne promovišu ljubav prema domovini"

10. feb 2019

Udžbenik o ekonomiji zabranjen je u ruskim školama, nakon stručne analize kojom je utvrđeno da mu nedostaje patriotizma, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) autor udžbenika Igor Lipsic.

Lipsic, inače profesor na Fakultetu za biznis i menadžment na moskovskoj Visokoj školi ekonomije, primio je mejl od svog izdavača Vita-Press-a sa instrukcijama da izmeni knjigu u skladu sa ekspertskom revizijom koju je naredila Ruska akademija obrazovanja, državno telo koje se bavi pedagogijom.

Lipsicu je rečeno da je ovaj srednjoškolski udžbenik uklonjen sa liste odobrenih knjiga Ministarstva obrazovanja, što znači da ruske škole više ne mogu koristiti ovaj naslov u svojoj nastavi.

U kopiji ekspertske revizije, koju je Slobodnoj Evropi pokazao Lipsic, stoji da „primeri u knjizi ne promovišu ljubav prema domovini“.

Izdavač je u mejlu poslatom autoru 1. februara, a koji je autor prosledio RSE preporučio da se u udžbenik dodaju „planovi za budući ekonomski proboj“ i da se diskutuje o uticaju Vladine zamene uvoza, kampanje pokrenute nakon što je Rusija zabranila uvoz određene hrane kao odgovor na sankcije Zapada, na „osećaj ponosa u zemlji“.

Čelnica izdavačke kuće Vita-Press Ljudmila Antonova potvrdila je u intervju za ruski dnevnik Komersant da su preporuke u pismu stigle barem delimično od stručnih revizora.

Šta tačno „promovisanje ljubavi za domovinu“ podrazumeva ili kada se sledeći ekonomski proboj očekuje, nije pojašnjeno.

Lipsic kaže da je udžbenik prethodno prošao ekspertski pregled dva Vladina tela, ali je nakon naknadnog pregleda Ministarstva obrazovanja dobio negativnu ocenu, kada je i zahtevano da se unesu izmene.

Ruska akademije obrazovanja navela je za Komersant da je Ministarstvo obrazovanja odgovorno za ekspertske analize. Ministarstvo je sa svoje strane negiralo umešanost u poslednju reviziju.

Lipsic kaže da nema nameru da dodaje „lepe reči o ekonomskom bumu i patriotskom žaru u korist zamene uvoza“.

„Nisam pisao takve stvari u poslednjih 25 godina od raspada Sovjetskog Saveza“, rekao je za Komersant i dodao: “I ne želim da oživim svoje veštine besmislenog hvaljenja“.

„Moj koncept patriotizma formiran je u ranoj mladosti“, kasnije je napisao na Fejsbuku. „A to podrazumeva rad na razvoju zemlje i njenog naroda, a ne hvalospeve onima koji njom vladaju u ovom trenutku. Već dugo očekujem da bi moji stavovi mogli postati neprihvatljivi za Ministarstvo obrazovanja. Ali ne mogu da se promenim – sada sam prestar za takve ideološke preokrete.“

Od 2012. godine, rusko Ministarstvo obrazovanja nadgledalo je kampanju koja je za cilj imala cenzuru srednjoškolskih udžbenika i uvođenje strože kontrole njihovog sadržaja. „Prosvetiteljstvo“, izdavač povezan sa ljudima bliskim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, u posao sa udžbenicima ušao je gotovo monopolski, a taj položaj zadržao je do danas.

U maju 2018. „Ruski udžbenik“, neprofitna organizacija koja predstavlja izdavače udžbenika, poslala je otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koje je potpisalo nekoliko desetina autora. Udruženje navodi oko 30 izdavača kao svoje članove, ali ne uključuje izdavačku kuću „Prosvetiteljstvo“.

U pismu, autori kritikuju Vladin ekspertski revizorski proces i ističu da federalna lista udžbenika nije obnovljena duže od četiri godine dok većina naslova nije ažurirana od 2012. godine.

„Kao autori udžbenika, koji su korišćeni u školama mnogo godina, ne možemo da prihvatimo nedostatak profesionalizma i nesposobnosti pokazanoj u organizaciji i realizaciji ekspertskih revizija udžbenika“, napisali su autori i dodali: “Mi čvrsto verujemo da će manja raznovrsnost u akademskoj literaturi za škole i uklanjanje progresivnih metoda podučavanja imati negativan uticaj na razvoj ekonomije zasnovane na znanju u našoj zemlji“.

Na kraju mejla upućenog Lipsicu, izdavačka kuća sporne knjige Vita-Press predviđa da će zahtevi Ministarstva obrazovanja biti samo stroži u budućnosti.

(Metju Luksmor, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga