Udžbenici veronauke produbljuju jaz između učenika

Udžbenici veronauke u školama u Srbiji ne odgovaraju potrebama učenika i ne promovišu interreligijski dijalog,…

02. feb 2009

Udžbenici veronauke u školama u Srbiji ne odgovaraju potrebama učenika i ne promovišu interreligijski dijalog, već dodatno doprinose udaljavanju pripadnika različitih verskih zajednica, zaključak je istraživanja koje je sprovela nevladina organizacija Ženske studije i istraživanja.
Koordinatorka istraživanja Svenka Savić kazala je na tribini da postojeći udžbenici promovišu samo dogmu jedne religije i ne doprinose razvijanju kritičkog mišljenja kod učenika i učenica.
Prema njenim rečima, dodatni problem predstavlja činjenica da udžbenici nisu izrađeni po odgovarajućim metodologijama, kao i činjenica da su nastavnici veronauke, posebno u malim mestima, često sveštenici koji od obrazovanja imaju samo srednju školu.
„Ne postoji nikakva inspekcija i ne postoji nikakva kontrola nastave veronauke, tako da zapravo niko ne zna kako ta nastava izgleda“, navela je Svenka Savić.
Dodala je da se udžbenici pišu u jednom „strogo kontrolisanom i ideološki obeleženom lancu“, umesto da se pišu na osnovu javnih konkursa.
„Udžbenici nisu okrenuti učenju o drugoj verskoj zajednici, a kada govore o drugim religijama, onda navode razlike između pojedinih religija. Te razlike su često zasnovane na poluistinama“, kazala je Savić.
Prema njenim rečima, udžbenici veronauke promovišu izrazito patrijarhalne vrednosti, a uloga žene je marginalna i nevidljiva.
Svenka Savić je kazala da je istraživanje „Udžbenici veronauke u Srbiji (ne)odgovaraju potrebama učenika“ za sada prvo i jedino istrazivanje na tu temu u državi.
Filozof religije Miroslav Keveždi ocenio je da sama ideja konfesionalne podele nastave veronauke zapravo za posledicu ima neku vrstu „segregacije“, odnosno razdvajanja društvene zajednice.
On je podsetio da je bilo predloga da se umesto veronauke u škole uvede predmet koji bi se bavio izučavanjem različitih religija i ocenio da je taj predlog vredan pažnje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga