UDS: U Narodnoj skupštini borićemo se za modernu i evropsku Srbiju

"Napretka ne može biti bez bržih evrointegracija, jer jedini je to način da Srbija postane istinska demokratska zemlja i zemlja u kojoj vlada vladavina prava"

28. apr 2020

Narodni poslanik Ujedinjene demokratske Srbije Marko Đurišić izjavio je danas da će poslanici sa liste UDS-a, koju čine Pokret „Srbija 21“, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, učestvovati u radu Skupštine Srbije.

Kako prenosi pres služba LSV-a, on je na konferenciji za novinare u holu republičkog parlamenta rekao da će oni „na odgovoran i ozbiljan način diskutovati o svemu onome što se dešavalo u prethodna dva meseca, a i o onome što nas čeka u budućnosti“.

Kako je rekao, oni smatraju da je parlament mesto gde se vode ozbiljne političke debate, a svojim radom će pokazati i na koji način to treba raditi.

„Zdravlje građana ne može da bude žrtva u budućnosti zdravstvenog populizma i potrebne su ozbiljne, pravovremene i dobro promišljene mere o tome na koji način će država voditi računa o zdravlju svakog građanina i na koji način će građani imati pristup zdravstvenom sistemu“, rekao je Đurišić.

Ocenio je da napretka u ovoj oblasti, kao i ekonomskog napretka, ne može biti bez bržih evrointegracija, jer jedini je to način da Srbija postane istinska demokratska zemlja i zemlja u kojoj vlada vladavina prava.

„Ekonomske mere koje su preduzete i koje će se preduzimati u budućnosti nisu na najbolji način promišljene i neće odgovoriti na sve probleme sa kojima ćemo se suočiti vrlo brzo, a sa kojima se veliki broj građana i danas suočava. Biće potrebno uključiti sve ljude u Srbiji, svo znanje koje postoji u privredi i akademskoj zajednici da se osmisle prave ekonomske mere koje će pokrenuti ekonomiju Srbije i smanjiti posledice štete koja ja nastala“, ukazao je on.

Narodna poslanica Tatjana Macura je rekla da poslanici UDS-a nisu imali dilemu da li treba učestvovati u radu ove sednice, ali da imaju primedbe na njen format.

Zamerila je što sednica nije zakazana u roku koji je predviđen Ustavom Republike Srbije, a to je 48 sati od proglašenja vanrednog stanja. Navela je i da, ako je sednica mogla da se organizuje u roku od par dana i danas se održi, to je moglo učiniti i u roku koji je predviđen Ustavom Republike Srbije.

„Uoči ove sednice, ono što jeste deo standardne procedure, izostale su i sednice nadležnih odbora koje bi trebalo da se bave merama koje su u međuvremenu donete kao i ovim zakonom koji se nalazi na predviđenom dnevnom redu“, rekla je Macura.

Navela je da poslanici UDS oštro negoduju što se dve veoma važne tačke nalaze u objedinjenoj raspravi i da su zbog toga tražili od predsednice Narodne skupštine da se duplira vreme za raspravu, kako bi poslanici imali dovoljno vremena da govore o svim tačkama koje se nalaze u predlogu zakona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga