Udruženje za zaštitu ustavnosti traži ograničavanje rijalitija, rok 16. decembar

"REM pokazao da je apsolutno nesposoban da reguliše i natera emitere da poštuju postojeći zakon“

11. dec 2019

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti dalo je danas predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci rok do do 16. decembra odluče hoće li do kraja godine zakonski ograničiti rijaliti programe na televizijama ili će uvažiti inicijativu o razrešenju u agenciji za elektronske medije (REM). REM.

Predsednik Udruženja Savo Manojlović izjavio je da predsednici parlamenta i parlamentarnoj većini koju predvode naprednjaci (SNS) dali rok da do 16. decembra odluče da li će do kraja godine biti usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima, kojim predlažu ograničavanje rijaliti programa na televizijama ili se prihvata njihova inicijativa da se razreši postojeći sastav REM.

„U suprotnom, REM je direktno odgovoran za, maltene vršenje krivičnih dela, a predstavnici Narodne skupštine su saučesnici tog krivičnog dela“, rekao je Manojlović na konferenciji za novinare, održanoj ispred Skupštine Srbije.

On je kazao rekao da Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Srbija u pokretu izmenama zakona koje su predložili traže da se rijaliti program na televizijama ograniči na tri sata u periodu od 6:00 do 23:00 časova i da se uvede pola sata kulturnog programa za decu, što je podržalo 42.852 građana.

On je istakao da su od početka prošle godine REM podnosili više prijava i zahteva. „Ukupno je podneto sedam, i to dva zahteva za informacije od javnog značaja na osnovu čega su televizije Pink i Hepi dobile nacionalnu frekvenciju, dozvolu za emitovanje. Tražili smo da nam se dostave elaborati“, rekao je on. Manojlović je naveo da je Hepi televizija dobila dozvolu za emitovanje kao televizija koja će dominantno emitovati dečiji kulturni program, a kulturnog programa nema ni u tragovina.

„Prema dostupnim istraživanjima iz 2017. i 2018. godine udeo kulturnog programa na tri privatne televizije je nula odsto, naučnog programa takođe nema na tim televizijama. Postoji jasna činjenica da se taj zakon krši“, rekao je on.

Manojlović je dodao i da su podnosili više prijava zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima vezano za promovisanje nasilja, jer je bilo više scena nasilja nad ženama, tuče učesnika, upad pištoljem u rijaliti program “Parovi”.

On je rekao da je REM u „svim tim slučajevima pokazao da je apsolutno nesposoban da reguliše i natera emitere da poštuju postojeći zakon“. On je ukazao na to da udeo rijaliti programa kod televizije Pink prelazi trećinu ukupnog vremena, odsnoso osam sati dnevno, dok je kod televizije Hepi jedanaest i po sati.

Manojlović je naveo da su parlamentu predali Predlog izmena Zakona, da su im predstavnici Ministarstva kulture i informisanja rekli “da su ti predlozi na mestu, da će ih Ministarstvo podržati, ali da to tek treba da se desi nakon izbora kada bude reforma tih propisa”. Ističući da ih je podržalo 25 poslanika opozicije – iz Dveri, Demokratske stranke i Stranke moderne Srbije, Manojlović je navao kako je većina poslanika rekla da lično podržavaju njihov predlog, ali da ne mogu da kažu zvaničan stav.

Studentkinja Kristina Urošević rekla je da su u Skupštini Srbije razgovarali sa predsednikom skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirkom Krlićem, poslanicom Srpske napredne stranke Sandrom Božić i poslanicom Socijaldemokratske stranke Srbije Natašom Mihailović.

Ona je navela kako su im poslanici rekli da se slažu sa njihovom inicijativom i da i sami ističu problem rijaliti programa. Urošević je, međutim, dodala da su poslanici naveli da i crtani filmovi mogu loše da utiču na decu i da bi usvajanje njihove inicijative stvorilo dodatni problem, tako da bi bilo potrebno da se osnuje novo telo koje bi vodilo računa o tome kako se emituju crtani filmovi.

Devojke koje su držale transparente na kojima je pisalo „Regulatorno telo za pornografiju“, „REM neguje prave vrednosti, REM dobro radi svoj posao“ imale su crni povez na očima, a na platou ispred parlamenta bile su zalepljene fotografije sa scenama iz rijaliti programa.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga