- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Udruženje: Za izbeglice 80 dinara dnevno

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine optužio je danas pojedina izbeglička udruženja u Srbiji da zbog vlastitih interesa zloupotrebljavaju izbeglice i podržavaju vladajuće stranke, iako su te stranke pogazile sva predizborna obećanja iz 2012. godine.

To udruženje je u saopštenju za javnost navelo da je aktuelna vlada iz državnog budžeta u 2013. godini za potrebe 47.000 izbeglica sa obnovljenim izbegličkim statusom izdvojila ukupno milijardu i šesto miliona dinara ili oko 80 dinara dnevno po izbeglici.

„Navedeni iznos od 80 dinara dnevno je ponižavajući jer ne može zadovoljiti elemetarne potrebe izbeglih lica i pokazuje stvarni odnos vlade i države Srbije prema žrtvama rata i najvećim gubitnicima unutar srpskog naroda“, navodi se u saopštenju, koje je potpisao predsednik udruženja Radenko Popić.

Ocenio je da je poziv izbeglicama da podrže vladajuću politiku zapravo „čin grube manipulacije“ od strane onih udruženja koja se više bave politikom, a sve manje humanitarnim radom.

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozvao je OEBS i UNHCR u Srbiji da „konačno reaguje“ na ovakve pojave i u skladu sa svojim mandatom i obavezama javno osude političke zloupotrebe izbjeglica i obezbede striktno poštovanje rezuolucije UN o izbeglicama.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!