Udruženje: U nedozvoljenom lovu na prepelice učestvovao i policajac

Osnovno javno tužilaštvo u Subotici, uprkos nepobitnim dokazima, ustanovilo da nema elemenata krivičnog dela

26. sep 2015

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je večeras da je u krivolovu kod Bačke Topole uhvaćen i jedan granični policajac i optužili Osnovno javno tužilaštvo da je, uprkos nepobitnim činjenicama, procenilo da nema elemenata krivičnog dela.

To društvo je u saopštenju za javnost ocenilo da se radi o pritisku na policiju i na tužilaštvo i navelo da je slučaj “toliko očigledan i dokumentovan svedočenjima, video i foto-snimcima da je posao nadležnih znatno olakšan”.

U četvrtak, 24. septembra, u lovištu kojim gazduje Lovačko društvo „Fazan“ iz Pačira kod Bačke Topole, aktivisti Društva u locirali elektronske vabilicešto je nedozvoljeno sredstvo u lovu na prepelice, koje su radile tokom noći sve do osam časova kada je brojne pucnjeve prekinuo dolazak policijske patrole, pozvane od strane Tima za borbu protiv krivolova, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Među šest lovaca koje je patrola policije u četvrtak zatekla u nelegalnom lovu uz dve vabilice, našao se i jedan granični policajac. Dolazak uniformisane patrole izazvao je totalni metež, usijali su se telefoni i tražile usluge. Nakon pregleda vozila, oružja, dozvola i krivolovljene divljači, lice mesta posetio je i inspektor za lovstvo iz Subotice. Za oko sat vremena ubijeno je gotovo 30 jedinki prepelica koje su pronađene u vozilima i džepovima“, piše u saopštenju.

Dodaje se da se lov nelegalnim sredstvima dogodio samo mesec dana nakon što je patrola lokalne policije, uz pomoć aktivista Društva i predstavnika medija, oduzela dva nedozvoljena uređaja u pomenutom lovištu.

“Lovišta oko Bačke Topole godinama unazad važe za krivolovački raj. Pojedinci i dobro organizovane grupe od ovog masovnog pomora ugroženih ptica zgrću novac i kupuju uticaj. Cela severna Bačka zna ko organizuje krivolov na prepelice. Svima je poznato ko dovodi stotine domaćih i inostranih pucača na ptice. U takve pohode često dolaze uticajni ljudi iz sveta politike, biznisa i iz policije, kojima se organizuje besplatna zabava u vidu ubijanja ptica i fešte nakon lova“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na internetskoj prezentaciji jedne kompanije iz Bačke Topole nalazi ponuda za 150 evra za „paušalni lov na neograničen broj prepelica“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga