Udruženje: Rezolucija o izbeglicama ostala nepoznata samim izbeglicama

Republički poslanik Miodrag Linta nema legitimitet da govori u ime izbeglica u Srbiji, kao ni njegova koalicija izbegličkih udruženja, poručio Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine

13. feb 2013

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozdravio je danas odluku Skupštine Srbije da sa dnevnog reda skine Rezoluciju o pravima izbeglica i dodao da o tom dokumentu nije obavljena nikakva javcna rasprava, niti izbeglice iz Vojvodine uopšte znaju šta u njemu piše.

To izbegličko udruženje je pozvalo predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića da pre nego ponovi postavi tu rezoluciju na dnevni red parlamenta obezbedi najšire konsultacije sa izbeglicama i njihovim udruženjima u celoj Srbiji, kako bi rezolucija bila odraz pravih potreba izbeglica i nudila konkretna i konačna rešenja za probleme izbeglištva u Srbiji.

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine poručio je da republički poslanik Miodrag Linta nema legitimitet da govori u ime izbeglica u Srbiji, jer je „do juče usko sarađivao sa hrvatskom vladom i nanosio štetu izbeglicama promovišući njene diskriminatorske zakone“.

Regionalni odbor je osporio i legitimitet koalicije za čijem je čelu Miodrag Linta i dodao da tu koaliciju, uz nekoliko časnih izuzetaka, sačinjavaju neregistrovana udruženja iz Beograda, koja u svom radu nemaju nikakve značajnije rezultate, dok udruženja iz centralne Srbije i Vojvodine gotovo da i nema.

„Ukoliko se nastavi dosadašnja dvodecenijska praksa da se o pravima žrtava rata raspravlja i dogovara u zatvorenim krugovima i da glavnu reč na tim sastancima ponovo vode politički profiteri, mi ćemo uz podršku izbeglica u Vojvodini pokrenuti inicijativu za izmenu postojećih zakona i formiranje pokrajinskog komesarijata za izbeglice“, piše u saopštenju.

Ideja je, kako se navodi, da se bez saglasnosti tog pokrajinskog sekretarijata za izbeglice, ubuduće ne bi mogle donositi bilo kakvi dokumenti i odluke u vezi sa statusom izbeglih, prognanih i raseljenih lica u Vojvodini.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga