Udruženje: Predstavnici Ministarstva pravde vređali sudije i tužioce

"Pokušaj diskreditacije pravosudnog sistema"

20. feb 2018

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije saopštilo je danas da je napustilo okrugli sto o Radnom tekstu amandmana na Ustav, jer su predstavnici Ministarstva pravde umesto konstruktivne i stručne javne rasprave bezobzirno vređali i omalovažavali sudije i tužioce.

Okrugli sto o Radnom tekstu amandmana na Ustav, održana je juče u Novom Sadu, a raspavu su napustili i predstavnici Društva sudija, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Advokatske komore Vojvodine i nevladinih organizacija.

„Umesto konstruktivne i stručne javne rasprave napravljen je zaokret u diskusiji od strane predstavnika Ministarstva pravde, koji je pokušao da diskredituje pravosudni sistem, bezbobzirno upućujući uvrede i omalovažavajući bez ikakvog realnog osnova nosioce sudijske i javnotužilačke funkcije. Takav odnos prema pravosudnom sistemu je nedopustiv i predstavnici Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika to nisu mogli da tolerišu“, navodi se u saopštenju.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije dostavili su prethodno detaljnu analizu Radnog teksta amandmana na Ustav u kojem su kritikovali predložena rešenja.

Iz tog udruženja su istakli da sudije i tužioci moraju da budu nezavisni i samostalni u svom radu, oslobođeni bilo kog uticaja i dodali da je ključni problem u pravosudnom sistemu, to što se nije mnogo odmaklo u depolitizaciji izbora sudija i javnih tužilaca kako je to predivđeno Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa i Akcinim planom za Poglavlje 23.

Dodali su i da je važno pitanje Pravosudne akademije, koja je u radnom tekstu predviđena kao „ultimativni uslov“ za izbor na pravosudnu funkciju.

„Ne možete reći da nadležni žele da poboljšaju efikasnost pravosuđa i da naprave sistem u kome je izbor transparentan i objektivan, u kom će građanima suditi kadar koji je izabran na način koji nije u duhu našeg zakonodavstva, niti je u duhu naše pravne tradicije. Ovoj zemlji je potreban sistem, koji će davati ozbiljne rezultate, birati najbolje, a ne sistem eliminacije koji će diskvalifikovati one koji nisu završili Pravosudnu akademiju“, navodi se u saopštenju.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije je ukazalo da jedino uvažavanjem svih relevantnih činilaca i oslanjanjem na konkretne i pravne argumenate moguće je obezbediti kvalitetnu javnu raspravu o izmeni Ustava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga