Udruženje poljoprivrednika traži smenu ministarke zbog zakona o zemljištu

"Doći će do potpunog odumiranja sela, a naročito u Vojvodini"

22. nov 2015

Udruženje poljoprivrednika “Klub 100P plus” zatražilo je danas da se iz skupštinske procedure povuče Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i zatražilo hitnu smenu ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković.

To udruženje je u saopštenju za javnost navelo da će radikalizovati proteste, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

“Nećemo dozvoliti da nam otmete dedovinu i da nas lišite osnovnog sredstva za rad, koje nam je i ustavom zagarantovano. Uloga ministra poljoprivrede je da štiti domaća registrovana poljoprivredna gazdinstva, a ne da favorizuje tajkune i takozvane investitore. Ovim predlogom zakona, ministarka je dokazala da ne brine o poljoprivrednim proizvođačima”, piše u saopštenju za javnost.

Udruženje poljoprivrednika “Klub 100P plus” zatražilo je da se zakon povuče iz procedure i da u izradi novog učestvuju i oni na koje se taj zakon direktno odnosi, odnosno mali i srednji poljoprivredni proizvođači.

“Tvrdimo da su udruženja poljoprivrednika koja su učestvovala u donošenju ovog predloga i na koje se ministarstvo poziva, ustvari udruženja bezemljaša i ljudi koji nisu poljoprivredni proizvođači”, navodi se u saopštenju a prenosi portal Agrosmart.

To udruženje je optužilo ministarku da se oglušila na njihovo insistiranje da pokaže neobrađeno poljoprivredno zemljište u Vojvodini, za moje je tvrdila da postoji.

“Tvrdimo da takvog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini nema. Kada je o uzurpiranom poljoprivrednom zemljištu reč, uzurpatori su poznati i ministarstvu i lokalnim samoupravama u čijim upravama sede, i to su u 90 odsto slučajeva članovi vladajuće koalicije”.

“Klub 100P plus” je ocenio da će, ukoliko zakon bude usvojen, porodična poljoprivredna gazdinstva “biti u potpunosti uništena i doći će do potpunog odumiranja sela, a naročito u Vojvodini, gde se i nalazi 90 odsto obradivog državnog zemljišta”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga