Udruženje: Političari da uklone barijere sa kojima su suočene osobe sa autizmom

"Osobe sa autizmom nemaju adekvatan pristup tržištu rada i srednjoškolsko obrazovanje"

01. apr 2019

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom pozvao je političare da se posvete uklanjanju mnogobrojnih barijera koje sprečavaju autistične osobe u ostvarivanju svojih osnovnih prava.

Svetski dan autizma će se u Srbiji obeležiti pod sloganom „Srušimo barijere za autizam zajedno: izgradimo pristupačno društvo“.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom apelovalo je na vlast da u potpunosti primeni Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom koju je Srbija ratifikovala pre 10. godina.

„Od izuzetne je važnosti da donosioci odluka, kao i društvo u celini steknu bolje razumevanje autizma i da deluju u smeru uklanjanja postojećih prepreka koje sprečavaju punu inkluziju i učešće autističnih ljudi u društvu„, navelo je udruženje u saopštenju.

U Srbiji se ne zna tačan broj osoba sa autizmom, jer nema Nacionalnog registra.

Nema u Srbiji ni Nacionalne strategije za autizam koja bi pokrivala problematiku od najranijeg do najkasnijeg doba osoba sa autizmom, navelo je udruženje i ukazalo da osobe sa autizmom nemaju adekvatan pristup tržištu rada i srednjoškolsko obrazovanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga