Udruženje: Novosadska Zoohigijena zlostavlja pse

Pse drže u kontejnerima za plastično đubre

04. dec 2014

Udruženje Link plus podnelo je Republičkoj veterinarskoj inspekciji prijavu protiv Javnog komunalnog preduzeća Zoohigijena i veterina iz Novog Sada, sa zahtevom za zabranu rada nečistog dela prihvatilišta, u kojem se, kako se navodi, psi lutalice drže u nehigijenskim i nehumanim uslovima.

Reč je o prihvaitiluštu u Futogu poref Novog Sada, u kojem se deo pasa drži u dvorištu objekta, u kontejnerima za PET ambalažu, odnosno za plastično đubre, bez ikakvog zaklona, na temperaturi koja veći deo dana i noći iznosi manje od četiri stepena, i to sa oštrim ivicama koje mogu povrediti životinje, saopštio je danas Link plus.

Dodaje se da psi nemaju na šta da legnu, osim na hladnu i oštru žičanu konstrukciju kontejnera za plastično đubre, što je zakonom zabranjen način držanja pasa u prihvatilištu i može se smatrati zlostavljanjem.

Takođe, nisu obezbeđeni ni uslovi da se psi ne mešaju i ne prenose zarazne bolesti na druge pse, piše u saopštenju.

Link plus je podsetio da Zakon o dobrobiti životinja propisuje da je držalac životinje dužan da prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da obezbedi fizičku, termičku i psihološku udobnost.

Još se navodi i da se objekat u Futogu nalazi se usred naselja i ne ispunjava zakonsku odredbu da to mora da bude odgovarajući prostor za smeštaj životinja na način koji će obezbediti dobrobit životinja i neće narušiti javni red i mir.

Prostorije u tom objektu nemaju smeštajne kapacitete, niti uslove za boravak pasa propisane Pravilnikom o prihvatilištima, nemaju rešeno pitanje otpadnih voda, odnosno otpadne vode se ne odvode u sabirnu gradsku mrežu otpadnih voda, a takođe u tom objektu ne postoji čak ni septička jama, piše u saopštenju.

Dodaje se da da pre početka rada ovog objekta nije izvršena niti procena uticaja na životnu sredinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga