Udruženje lađara: Na vreme smo upozoravali državu da će biti leda na rekama

“Trenutno su nam u ispomoć došla dva mađarska ledolomca, koji su slične gradnje i godišta kao i naši Čakor i Vučevo, koji stoje vezani na keju u Novom Sadu”

18. jan 2017

Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je danas da je na vreme, pre nekoliko meseci, upozoravalo da opasnost od pojave leda na rekama i na nedostatak domaćih ledolomaca zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa između države i privatizovanih brodarskih firmi.

“Trenutno su nam u ispomoć došla dva mađarska ledolomca, koji su slične gradnje i godišta kao i naši Čakor i Vučevo, koji stoje vezani na keju u Novom Sadu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Udruženje lađara je podsetilo da je Srbija, samo u vlasništvu firme Heroj Pinki a po privatizaciji preduzeća Dunav grupa agregati, imala tri ledolomca: Čakor, Vučevo i Petrovaradin.

Čakor i Vučevo su tegljači ledolomci kupljeni 1968. godine a Petrovaradin je potiskivač/tegljač/ledolomac sagrađen 1988. godine novcem pokrajine Vojvodine, kao plovila posebne namene od strateškog značaja za državu.

Udruženje lađara je navelo da su mađarski ledolomci, koji su došli u ispomoć Srbiji, stariji od 35 godina i savršeno su operativni i funkcionalni.

“Najavljena je kupovina novih ledolomaca pa ovom prilikom pozivamo državu da u saradnji sa lađarskom strukom, a ne stručnim političarima, uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti države, kako Srbije tako i suseda. O aktuelnim problemima ćemo pismeno obavestiti i premijera i tražiti sastanak kako bi se u budućnosti izbegle veće nezgode”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga