Udruženje lađara: Brodovi potonuli jer su nebezbedni za plovidbu

Nije urađeno ništa da do tragedije ne dođe

14. nov 2016

Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je večeras da je do potonuća dva rečna broda došlo jer su ti brodovi opasni za plovidbu od dana kada su napravljeni.

“Ti brodovi su opasni za plovidbu od dana kada su napravljeni. Samohotka Beograd 10 je nastala, kao i cela ta serija brodova, preuređivanjem šlepova polupalubaša. To znači da su napravljene od starih objekata kojima je paluba izdignuta u odnosu na kobilicu broda i samim tim im je značajno umanjena stabilnost. Nije prvi put da je došlo do tragedije sa tim istim samohotkama. Pre 15 godina je na sličan način potonula ista samohotka i život je tada izgubilo troje članova posade”, navodi se u saopštenju za javnost.

Brod Beograd 10 prevrnuo se u noći izmejdu 2. i 3. novembra i tada je poginuo mašinac Nikola Kosovac, a kapetan Milan Brzaković se vodi kao nestao.

Kapetan unutrašnje plovidbe Branislav Vajda, predsednik udruženja profesionalnih lađara Srbije, naveo je u saopštenju da je lično pre desetak godina spašavao iz olujnog vetra na Dunavu kod Surduka sličnu samohotku.

“Tada smo raspravljali o bezbednosnim nedostacima tih brodova o kojima je znala i firma ‘Ivan Milutinović’ i tadašnji Jugo registar. Od tada pa do današnjeg dana nije urađeno ništa da se tragedija više ne ponovi. Niti su data ograničenja za količinu utovarenog tereta niti se pristupilo rekonstrukciji tovarnog prostora. Nameće se pitanje kako je brod prošao pregled Uprave za utvrđivanje sposobnost brodova za plovidbu i kakav je kvalitet te službe kada se ovakav propust dogodi”, naveo je Vajda.

Dodao je da su policija i ronioci žandarmerije odradili odličan posao u pokušaju spašavanja, ali je izostala adekvatna akcija Lučke kapetanije i Inspekcije za bezbednost plovidbe izostala, što se videlo samo nekoliko dana kasnije prilikom potapanja broda Beograd 2 na sličan način.

“U Srbiji samo dve Lučke kapetanije rade 24h i to u Velikom Gradištu i u Prahovu, u Bezdanu Lučka kapetanija od pre mesec dana, zbog nedostatka kadra, radi do 22h. Ne postoji ni jedna dežurna služba koja bi kontrolisala saobraćaj i koja služi kao centar za vanredne opasnosti. Mesto nesreće nije obezbeđeno, nije postavljena barijera za sprečavanje izlivanja goriva i maziva u Dunav, nije postavljena adekvatna signalizacija, nije dato obaveštenje brodarima i brodovima, nije obustavljena plovidba niti naređena zabrana dizanja talasa i povlačenja vode. Jednom rečju, nije urađeno ništa od osnovnih procedura za obezbeđivanje mesta nesreće, iako su hitnost i brzo reagovanje osnova za spašavanje života”, naveo je Vajda.

Udruženje profesionalnih lađara je apelovalo na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da preispita rad odgovornih službi, kako se u budućnosti ovakve tragedije više nebi događale.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga