Udruženje: Konačno progovoriti o ulozi Srbije u stradanju Srba u Hrvatskoj

Neka se Vučić i Dačić izjasne o vlastitom učešću u kreiranju politike koja je "slomila kičmu" srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ

04. avg 2014

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozvao je danas predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da zakaže posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stvarnim uzrocima progona srpskog naroda iz Hrvatske i o odgovornosti Srbije za to stradanje.

„Krajnje je vreme da se posle 19 godina utvrde stvarni krivci za pogrom i izdaju srpskog naroda, te javno žigošu i krivično gone oni koji su digli srpski narod na pobunu protiv hrvatske države, a onda tokom ‘Oluje’ prvi podvili rep i pobegli u Srbiju“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da država Srbija mora odgovoriti na pitanje kako se moglo dogoditi da čitavo vojno, policijsko i državno rukovodstvo tadašnje samoproklamovane „Republike Srpske Krajine“ napusti Knin i bude dobrodošlo u Srbiju, iako je ostavilo goloruki narod na milost i nemilost hrvatskim vojnim i policijskim snagama koje su spalile više od 10.000 kuća i pobile više od 2.000 ljudi, uglavnom žena i staraca.

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozvao je predsednike Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije (Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića) da se izjasne o vlastitom učešću i o odgovornosti u kreiranju politike koja je početkom devedesetih godina prošlog veka „slomila kičmu“ srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ. „Ta politika izazvala je mržnju, sukobe i rat, te masovni progon sunarodnika, otimanje i uništavanje njihove imovine, koja im ni posle 20 godina nije vraćena“, piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da praksa po kojoj se državno rukovodstvo Srbije zajedno sa proteranim krajišnicima, ali i sa „poznatim profiterima“ iz nekih nevladinih organizacija jednom godišnje pojavljuje u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, obeležavajući godisnjicu „Oluje“, nije ništa drugo do „pokušaj pranja vlastite savesti“ za stradanje srpskog naroda.

To izbegličko udruženje pozvalo je Vladu Srbije da formira i posebnu radnu grupu radi „utvrđivanja odgovornosti“ međunarodnih organizacije, prevashodno UNHCR-a i OEBS-a. Dodaje se da su te organizacije, uz pomoć Srpskog demokratskog foruma iz Beograda i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada direktno uticali na krajnje negativan ishod pregovora o vraćanju stanarskih prava Srbima izbeglim iz Hrvatske, i trajni gubitak više od 40.000 srpskih stanova.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga