Udruženje građana: Begeč ne sme pasti

„Podržimo jedinui mesna zajednica u Novom Sadu koju do sada SNS nije uspeo da preuzme“

02. jula 2019

Udruženje građana “Most solidarnosti” iz Novog Sada apelovale je na sugrađane da pruže podršku meštanima Begeča da se, kako navode, odupru pritiscima i pretnjama naprednjaka koji su intenzivirani pred izbore za Savet te mesne zajednice koji se održavaju u nedelju 07. jula.

U saopštenju za javnost, to Udruženje napominje da je Begeč jedina mesna zajednica u Novom Sadu koju do sada SNS nije uspeo da preuzme.

„Apelujemo na građane Novog Sada za podršku ljudima koji interese svojih komšija stavljaju ispred interesa stranaka, što ne treba da bude izuzetak nego pravilo da bi ovo društvo bilo koliko-toliko normalno, da im pokažemo da nisu sami u borbi protiv naprednjačke pošasti. Zato Begeč ne sme pasti!“, poručuje se u saopštenju.

Navodi se i da pokušaji preuzimanja valsti u Begeču traju već četiri godine, te da se vladajuća stranka u tome služi „pritiscima, ucenama, inspekcijama i raznim podvalama“.

„Na ovom nivou vlasti nema puno toga da se ukrade, pa je gušenje svake ideje, inicijative i ukidanje samouprave osnovni motiv ovog totalitarnog režima za grčevitu borbu za svaku mesnu zajednicu. A pored tog motiva, ovde imaju i dodatni, da Begečanima otmu njihov vodovod, Dom kulture i groblje“, dodaje se.

Udruženje napominje da se meštani Begeča ovoj nameri oštro protive jer znaju da će usluge, ukoliko se to desi, plaćati višestruko skuplje.

„Sve ove objekte su Begečani izgradili sredstvima samodoprinosa i vlasništvo su mesne zajednice. Jedini način da se naprednjaci toga dočepaju je da Savet mesne zajednice potpiše predaju svoje imovine. Upravo tu za SNS nastaje problem. Savet mesne zajednice čine čestiti ljudi iz raznih političkih opcija koji su prevashodno Begečani koji vode računa o interesu svoga mesta, pa tek onda članovi nekih partija“, ukazuje se u saopštenju.

Prema navodima Udruženja “Most solidarnosti”, ovih dana u Begeč „u pohode dolaze funkcioneri, aktivisti iz drugih delova grada, obećavaju, prete, podmićuju“, ali su Begečani „rešeni da se bore za svoje mesto, svoja prava i imovinu“, te su organizovali i manifestaciju simboličnog naziva Begzit, od koje se sva prikupljena sredstva koriste za rad Doma kulture“

„U Srbiji je na sceni autoritarni sistem vladavine utemeljen na manipulaciji, teroru i monopolu na sva područja ličnog i društvenog života. To je totalitarizam koji sprovodi Aleksandar Vučić vraćajući u funkciju, za evropske prilike davno prevaziđeno, načelo ’jedna država, jedan vođa, jedna partija’. Zato se izbori i za savete mesnih zajednica predstavljaju kao sudbonosni za ovaj režim jer moraju da produže mit o nepobedivosti“, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga