- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Udruženje: Fruškoj gori je potrebno veliko spremanje a ne buđenje

Udruženje građana “Fruškać volem” kritikovalo je danas Pokrajinsku vladu i Fondaciju Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture jer su snimili video “Buđenje Fruške gore” i poručili da toj vojvođanskoj planini nije potrebno buđenje već “veliko spremanje”.

“Fruškoj gori nije potrebno buđenje, ona je odavno budna, već veliko spremanje. A buđenje svesti je potrebno svima nama koji je posećujemo i koristimo”, poručili su u saopštenju za javnost.

To udruženje građana medijima je poslalo svoj kratki video pod nazivom “Sumrak Fruške gore”, u kojem se kroz slike pokazuje ljudski nemar prema toj planini, izražen kroz deponije smeća, magistralne puteve prepune rupa, lošu saobraćajnu signalizaciju, nepostojanje staza za bicikliste, nesanirana klizišta, napuštene, opustošene i devastirane objekte .

Dodali su da su tim videom želeli da objektivnije predstave situaciju u Nacionalnom parku Fruška gora.

“Situacija je takva da bez jasne strategije o ulaganjima u Frušku goru nećemo sačuvati naš najstariji Nacionalni park i njegovu bogatu prirodnu, kulturnu i istorijsku riznicu. Takođe, bez direktinijeg uključivanja lokalne zajednice i sistematičnog i konstruktivnog zajedničkog rada sa institucijama nećemo napredovati i ostvariti rezultate vredne pomena”, ocenili su u saopštenju za javnost.

Dodali su da cilj videa “Sumrak Fruške gore” nije vređanje ili omalovažavanje, već skretanje pažnje na neke od ozbiljnih infrastrukturnih problema sa kojim se Nacionalni park suočava već godinama.

“Verujemo da ljudi u Pokrajinskoj vladi i šira javnost nisu upoznati sa velikim brojem ovih problema, pa smo iz tog razloga odlučili da neke od njih predstavimo na slikovit način”, navodi se u saopštenju.

Izrazili su očekivanje da će budući infrastrukturni projekti smanjiti uticaj čoveka na prirodu i broj motornih vozila na Fruškoj gori, da će se baviti obnovom postojećih i napuštenih objekata a ne zidanjem isključivo novih, da će dovesti više biciklista i pešaka i pokrenuti turizam u fruškogorsko-podunavskim delovima i da će na pravi način afirmisati lokalni i seoski turizam, kao i zdrav način života.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!