Udruženje boraca: Presuda za Morinj je politička deklaracija

Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. godine ocenilo je da je presuda Višeg suda u Podgorici grupi pripadnika bivše JNA za postupke u sabirnom centru Morinj kod Kotora pre 18 godina, "politička deklaracija"

15. maja 2010

Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. godine ocenilo je da je današnja presuda Višeg suda u Podgorici grupi pripadnika bivše JNA za postupke u sabirnom centru Morinj kod Kotora pre 18 godina, „politička deklaracija“.
Udruženje je u saopštenju objasnilo da je presuda zasnovana na „neutemeljenim kvalifikacijama“ postupaka šestorice pripadnika JNA, koji su, kako je ocenjeno, „namerno strpani u isti koš“.
Presudom je, prema saopštenju, odstupljeno od sudske prakse da su oružani sukobi slovenačkih i hrvatskih paravojnih formacija sa JNA, do međunarodnog priznanja Slovenije i Hrvatske, zapravo, bili oružana pobuna protiv tada zajedničke države.
Presudu za dešavanja u Morinju nije donelo nezavisno sudstvo, ocenilo je Udruženje boraca.
Viši sud u Podgorici proglasio je danas krivim šestoricu pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj.
Mlađen Govedarica, Ivo Gojnih, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su od oktobra 1991. godine do avgusta 1992. godine u logoru Morinj „naređivali i vršili mučenje, nečovečno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim sa dubrovačkog područja“.
Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i šest meseci do tri godine i šest mjeseci i njima se odlukom suda ukida pritvor.
Najviša kazna izrečena je Ivu Menzalinu, koji je bio kuvar u logoru i koji je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine.
Menzalin je u bekstvu, pa je sud naložio njegovo hapšenje.
Optuženi su na suđenju negirali krivicu, ali je sud na osnovu izjava bivših logoraša ocenio da su navodi optuženih „neosnovani“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga