- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Udruženje Begej tužilo zrenjaninsku toplanu zbog visokih računa

Udruženje potrošača Begej, koje je tužilo gradsku toplanu zbog visokih računa za grejanje, upozorava da su stavke na računu za ovu uslugu netransparentne. Pozivajući se na pravo za informacije od javnog značaja, zatražili su spisak svega što ulazi u konačnu cenu.

– U strukturi fiksnih troškova imaju obilne naknade organima upravljanja i što je zanimljivo, svake godine imaju stavku troškova dobrovoljnog penzijskog i invalidskog osiguranja. Drugim rečima, građani korisnici daljinskog grejanja plaćaju upravljački kadar i dobrovoljno penzijsko osiguranje za zaposlene u toplani. Kako ih nije sramota da to stave građanima na teret, kaže Dušan Kokot, predsednik Udruženja potrošača Begej.

Sa druge strane pripreme za grejnu sezonu su počele, saopštilo je preduzeće Gradska toplana koja je počela sa punjenjem sistema u zgradama priključenim na daljinsko grejanje. Za to vreme radovi na rekonstrukciji vrelovoda još uvek traju u naselju Brigadira Ristića, gde je tokom celog leta rađena rekonstrukcija vrelovoda u dužini od 750 metara.

U nastavku radova na ovoj lokaciji stare i dotrajale cevi zamenjene su novim, predizolovanim cevima i očekuje se da će do početka grejne sezone radovi biti gotovi. Kako navode u JP „Gradska toplana“, radi se na poboljšanju mreže daljinskog grejanja.

– Ukoliko temperature ne budu prelazile 12 stepeni sistem će biti spreman i da pre zvaničnog početka sezone počne sa grejanjem, navodi potparolka JP Toplana Melanija Lojpur.

Prethodnih godina vrelovodna mreža je obnovljena novim cevima u naseljima Bagljaš, delu naselja Brigadira Ristića, u centru grada, na Lesnini, u naseljima 4. juli, Rade Končara, Đure Đakovića i Jug Bogdana. Zamenjene su i cevi magistralnog vrelovoda u dužini od 6,5 kilometara. Rekonstrukcija mreže daljinskog grejanja rezultirala je smanjenjem gubitaka u distributivnom sistemu sa 15 na 6 odsto.

Dugovanja građana 297 miliona

Kako kažu u gradskoj toplani, najveći problem im predstavljaju dugovanja potrošača. Dugovanja građana koji koriste prirodni gas u ovom trenutku iznosi 60,7 miliona dinara, a za daljinsko grejanje 236,3 miliona dinara. Sa sistema daljinskog grejanja isključilo se 33 potrošača, tako da daljinsko grejanje sada koristi 7.770 registrovanih potrošača.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!