Udruženje antifašista Zrenjanina: Nećemo pristatati na promenu imena grada i na poigravanje sa antifašizmom

"Žarko Zrenjanin jedan od nasvetlijih primera pokreta otpora idejama Adolfa Hitlera i njegovih sledbenika"

28. feb 2018

Udruženje antifašista Zrenjanina najoštrije se usprotivilo inicijativi za promenu naziva tog grada, upozorivši da ona predstavlja pokušaj revizionizma i poništavanja antifašističkih tekovina.

„Smatramo da je nedopustivo olako poigravanje sa tekovinama antifašističke borbe. Nažalost, u zemljama nastalim na razvalinama bivše Jugoslavije, sveprisutne su ideje revizionizma i pokušaja poništavanja herojskih dela pojedinaca koji su dali svoje živote u borbi protiv nacista i fašista“, isitče se u saopštenju Udruženja.

Zrenjaninski antifašisti podsećaju da je narodni heroj Žarko Zrenjanin jedan od nasvetlijih primera pokreta otpora idejama Adolfa Hitlera i njegovih sledbenika.

„U godinama pogroma, holokausta i apsolutne dominacije politike ‘krvi i tla’, Žarko Zrenjanina se hrabro borio i u toj borbi i poginuo. Najveći banatski grad imao je čast poneti njegovo slavno ime“, napominje se u saopštenju.

Navodi se i da je potom nastupio period velikog privrednog napretka Zrenjanina, koji je sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, uz Ljubljanu i Maribor, bio jedan od tri najveća industrijska centra Jugoslavije, u kojem su i uspesi u oblasti kulture, obrazovanja i sporta bili su svakodnevnica.

„Zrenjanin je bio mesto u kojem se dobro živelo od svoga rada, bez obzira na ime, prezime, versku ili nacionalnu pripadnost. U danima kada naš grad ekonomski posrće, pada ispod republičkog proseka u svim ekonomskim parametrima, pitanje promene imena Zrenjanina je kranje nepotrebno stavljeno na dnevni red“, ocenjuje se u saopštenju.

Udruženje antifašista Zrenjanina pozvalo je sugrađane da se okupe oko ideje napretka, a ne podela i da se odupru promeni imena njihovog grada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga