Udruženje antifašista Zrenjanina: Kuća narodnog heroja Servo Mihalja propada

"Ulice su prepune simbola koji šire govor mržnje"

09. maj 2020

Udruženje antifašista Zrenjanina saopštilo je danas, povodom Dana pobede nad fašizmom, da je sramota što u tom gradu propada kuća narodnog heroja Servo Mihalja i upitala zašto vlast ne čini ništa da to popravi, iako se deklarativno zalaže za antifašizam.

“Pozivamo lokalnu vlast da prestanu sa izigravanjem neinformisanosti i da učini sve da se saniraju posledice propadanja spomenika koji podsećaju na antifašističku borbu”, poručilo je Udruženje antifašista Zrenjanina u saopštenju za javnost.

Zatražili su od lokalnih vlasti u Zrenjaninu da sprovedu i akciju uklanjanja grafita mržnje u tom gradu te da u saradnji sa osnovnim i srednjim školama obezbede održavanje barem tri nastavna časa godišnje, na kojima bi učenici bili upoznati sa svim aspektima fašizma i nacizma.

Dodali su da se snažno protive istorijskom revizionizmu i stalnim pokušajima relativizacije antifašističke borbe u Srbiji.

“Tragično je da i 75 godina posle pobede nad fašizmom postoje grupacije koje otvoreno šire mržnju, pozivaju na nasilje i obračun sa ranjivim grupama”, piše u saopštenju.

Kao primere za veličanje saradnika fašista iz Drugog svetskog rata, naveli su veličanje četničkog komandanta Draža Mihailovića i čestu blagonaklonost prema ulozi kvislinškog rpedsednika Vlade Srbije Milana Nedića.

Ulice su prepune simbola koji šire govor mržnje. Esktremističke grupe otvoreno deluju, a sada su na udaru migranti”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga