Udruženje antifašista Novog Sada osudilo rehabilitaciju Kalabića

"Na kraju se sve pretvorilo u farsu i sprdačinu, gde se zbog par desetina kvadrata poslovnog i stambenog prostora, kao i nekoliko ari šljivika, na najbesprizorniji način izokreću istorijske činjenice”

29. maj 2017

Udruženje antifašista iz Novog Sada najoštrije je danas osudilo odluku Višeg suda u Valjevu kojom je rehabilitovan Nikola Kalabić i ocenio da se takvim presudama ne samo rekonstruiše prošlost, već se konstruiše i budućnost, a sve zbog vraćanja imovine naslednicima ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

“Lokalni sudovi po Srbiji izriču oslobađajuće presude za očigledne zločine počinjene u ratu i kolaboraciju s okupacionim snagama. Na kraju se sve pretvorilo u farsu i sprdačinu, gde se zbog par desetina kvadrata poslovnog i stambenog prostora, kao i nekoliko ari šljivika, na najbesprizorniji način izokreću istorijske činjenice i naružuje sopstveni narod”, navodi se u saopštenju za javnost.

Udruženje antifašista je navelo da je u obrazloženju presude trebalo da piše: „Vraćaju se sve nepokretnosti koje se vode na ime Nikole Klabića, a koje su mu oduzete odlukom Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946“, a ne kao što piše u presudi Višeg suda u Valjevu da se „rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim“.

“Ako se već i želi vratiti imovina koja je nepravo konfiskovana ili nacionalizovana posle Drugog svetskog rata, poput one koja je na osnovu Zakona o postupanju sa imovinom koju su sopstvenici morali napustiti u toku okupacije i imovinom koja je oduzeta od strane okupatora i njegovih pomagača, onda se moglo pristupiti izmenama i dopunama tog zakona, a ne prekrajanju i rekonstrukciji istorije”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je rehabilitacija Kalabića još jedan dokaz da je Srbija izgubila svaki osećaj za pravo i pravdu, pa joj se otuda slobodno ulicama kreću lica sa pozamašnim krivičnim dosijeima, protiv kojih su podnete na desetine krivičnih prijava.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga