Udruženje A 11: Ombudsman propušta da se bavi korenom problema u oblasti ekonomskih prava

"Niži procenat sprovođenja preporuka koje dolaze iz domena ekonomskih i socijalnih prava"

08. feb 2021

Udruženje A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava uputila je danas otvoreno pismo zaštitniku građana Zoranu Pašaliću u kom je ocenila da institucija ombudsmana u Srbiji „propušta“ da se bavi korenom problema u oblasti ekonomskih i socijalnih prava.

Iz udruženja su naveli da je u procesu reakreditacije zaštitinika građana koju vrši Globalna alijansa nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI), „primećeno da postoje problemi“ u radu ombudsmana u pogledu pritužbi koje se tiču povreda ekonomskih i socijalnih prava građana.

„Uz činjenicu da je niži procenat sprovođenja preporuka koje dolaze iz domena ekonomskih i socijalnih prava, posebno zabrinjava činjenica da broj zakonodavnih inicijativa zaštitnika građana ni na koji način ne korespondira sa brojem pritužbi koje građani podnose u oblasti ekonomskih i socijalnih prava, kojih je godinama više od polovine od svih pritužbi na kojima radi institucija zaštitnika“, stoji u saopštenju.

Upitali su ombudsmana kako će dalje postupati po pritužbama vezanim za ekonomska i socijalna prava i doprineti rešavanju problema građana u toj oblasti.

„Kada su Pariski principi, ključni dokument koji definiše standarde rada nacionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, postali nevažni za rad institucije zaštitnika građana“, upitali su u otvorenom pismu ombudsmanu Zoranu Pašaliću.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga