Udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

"U slučaju kada neko javno napada njihove kolege, novinari da demonstrativno napuste javni događaj"

19. okt 2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je danas da je jučerašnji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju „nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i neposlušne medije i novinare“.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon formalnog obraćanja sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom na Beogradskom bezbednosnom forumu, Vučić se novinarima iz Srbije obraćao imenima i „prozivao“ ih po raznim osnovama.

Reagovao je novinar N1, koji ga je zamolio za profesionalnost i da prestane tu televiziju da naziva „Đilasovom i Šolakovom“, ali je predsednik na te konstatacije imao još kritika, pa se rasprava i etiketiranje televizije nastavilo.

U saopštenju koalicije udruženja se navodi da je Vučić etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare, čime je ugrozio njihovu bezbednost.

Ocenili su da se predsednik Srbije ponovo „u punom svetlu“ predstavio kao neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Pozvali su novinare na solidarnost i da u slučaju kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege, demonstrativno napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izveštavaju sa njih.

„Ovaj incident pokazuje da je tvrdnja predstavnika izvršne vlasti, izrečena više puta u dijalogu sa novinarskim i medijskim udruženjima, da postoji politička volja da se unaprede medijske slobode u zemlji – neiskrena“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća naših udruženja u njemu.

„Podsetimo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavajući njihovu bezbednost“, piše u saopštenju.

Udruženja su podsetila i da su u dijalogu zatražili i da predstavnici vlasti neprestano ističu da su k“ritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa“, te da i sami počnu da ih uvažavaju.

„Umesto da ispuni naš zahtev, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa„, dodala su udruženja.

Koaliciju čine Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga