Udruženja: Vlast nameće nelegitimnu Medijsku strategiju

"Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu"

09. apr 2018

Novinarska i medijska udruženja ocenila su da je Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, koji bi, prema najavama Ministarstva kulture i informisanja, uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu – nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva.

„Neprihvatljivo je da se ovako važan dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet godina, pa i duže, suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja“, ocenjuje se u zajedničkom saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja koja su zbog nezadovoljstva kadrovskim rešenjima u vreme izrade Nacrta strategije, metodologijom, strukturom i ovlašćenjima članova Radne grupe istupila iz njenog sastava, upozorila su i na nameru Ministarstva kulture i informisanja da ovaj dokument nametne medijskoj zajednici.

„Zato ćemo iskoristiti sva demokratska sredstva da se tome suprotstavimo i javnosti ponudimo svoje viđenje nove medijske regulative, posebno zabrinuti najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo“, ukazuje se u saopštenju udruženja.

Dodaje se da „takvo retrogradno rešenje“ može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima, te da će dodatno ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam.

Novinarska i medijska udruženja su uverena da je Nacrt strategije zasnovan na interesima vlasti a ne struke i javnog interesa građana, te da ga neće biti moguće suštinski izmeniti tokom javne rasprave.

„Najbolji izlaz iz novonastale situacije bilo bi formiranje nove radne grupe sa osobama visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijskim stručnjacima i predstavnicima relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva, kao zastupnika interesa građana u ovom procesu“, zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija (ASMEDI), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Lokal pres (LP) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga