Udruženja: Venecijanska komisija nije pozitivno ocenila nacrt ustavnog amandmana

"Ministarstvo pravde javnosti dostavlja netačne informacije"

25. okt 2018

Sedam udruženja pravnika i organizacija saopštili su danas  da su netačni  podaci Ministarstva pravde Srbije o tome da je Venecijanska komisija Saveta Evrope pozitivno ocenila nacrt najnovije, četvrte verzije amandmana tog ministarstva za izmenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Ministarstvo pravde je u sredu na internetu objavilo da je Venecijanska komisija „zaključila da je poslednja verzija amandmana, koja je nastala nakon usaglašavanja s komentarima stručne javnosti, usklađena s preporukama Venecijanske komisije“.

Udruženja pravnika i organizacije, međutim, ukazuju da su podaci koje je Ministarstvo pravde iznelo netačni, jer, kako navode, Venecijanska komisija uopšte nije odlučivala o usklađenosti najnovije verzije ustavnih amandmana s njenim preporukama.

„Netačnost navoda iznetih u saopštenju Ministarstva pravde može se proveriti uvidom u originalni dokument na koji se Ministarstvo pravde poziva i koji se nalazi na internet stranici ove institucije“, piše u saopštenju.

U saopštenju udruženja dodaje se da se u dokumentu na tom sajtu, pod nazivom „Memorandum Sekretarijata“, navodi da je Sekretarijat – administrativno telo Venecijanske komisije, „sumarno izneo zaključak o usaglašenosti najnovije verzije s ranije datim preporukama“, dok na 116. Redovnom zasedanju koje pominje Ministarstvo, članovi Venecijanske komisije o tom zaključku Sekretarijata „nisu glasali, niti su donosili bilo kakvu odluku, kako se to netačno predstavlja javnosti, već su ga samo ‘notirali’ „.

Udruženja pravnika i organizacije ocenjuju da je „upravo Ministarstvo pravde bilo to koje je izbeglo da se obrati za mišljenje Venecijanskoj komisiji o usklađenosti poslednje verzije ustavnih amandmana“, već se „svesno obratilo administrativnom telu Komisije, dok u domaćoj javnosti tvrdi nešto sasvim drugo“.

„To nije prvi put da Ministarstvo pravde javnosti dostavlja netačne ili nepotpune informacije o ovako značajnim pitanjima“, navod se u saopštenju.

Ove organizacije pozvale su Ministarstvo pravde Srbije da tačno i blagovremeno izveštava javnost, kako bi građani imali prilike da se blagovremeno i potpuno upoznaju sa informacijama značajnim za buduću promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

„Pozivamo Ministarstvo pravde da četvrtu verziju ustavnih amandmana zaista uputi organu Saveta Evrope – Venecijanskoj komisiji, a samu Komisiju da se oglasi povodom netačnih informacija iznetih u domaćoj javnosti“, piše na kraju zajedničkog saopštenja Udruženja javnih tužailca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije, Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), Centra za pravosudna istraživanja, Beogradskog centra za ljudska prava, Evropskog pokreta u Srbiji i Transparentnosti Srbija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga