Udruženja: UNS obmanjuje medije i javnost

UNS kreira istinu po vlastitom nahođenju

16. maj 2018

Pet novinarskih i medijskih udruženja saopštilo je danas da je neistinita tvrdnja UNS-a da je ministar Vladan Vukosavljević prihvatio “zajednički predlog o povratku članova ovih udruženja u komisije”, koji su mu izneli predstavnici UNS-a, NUNS-a i Asocijacije medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres” navode da je prava istina to da Ministarstvo kulture i informisanja nije prihvatilo nijedan od dva predloga.

„Neistinita je tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija odbili dogovor sa Ministarstvom kulture i informisanja napravljen na osnovu strategije koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili. Istina je da su na taj “dogovor” pristali jedino predstavnici UNS-a“, piše u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je neistinita i tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija bilo šta od dogovorenog – “pogazili”.

Novinarska i medijska udruženja napominju da je mnogo pre “spornog” sastanka u Ministarstvu, gde je promovisana “strategija koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili”, UNS svoju ličnu strategiju prezentovao državnom sekretaru za informisanje Saši Gajoviću i tako sebi obezbedio pet mesta u komisijama.

„Gotovo sve što je UNS saopštio u utorak, osim skraćenica UNS i NUNS, je netačno. Ali baš to njihovo oblačenje istine, po svom nahođenju, daje iskrivljenu sliku koja precizno odražava stanje u medijskoj zajednici Srbije: podelu na paradržavna medijska udruženja i nezavisne medijske organizacije“, tvrde udruženja.

Udruženja napominju da su u nameri da obezbede kvalitet podržanih projekata i maksimalnu kontrolu budžetskih izdvajanja za medije, predstavnici NUNS i Asocijacije medija seli su da sa predstavnikom UNS, bez obzira na prethodne ne retke nesuglasice – u cilju da usaglase zajednički nastup.

U sapoštenju se dodaje da su tad dogovorene dve opcije koje su i predočene ministru Vukosavljeviću, uz ogradu predstavnika NUNS i Asocijacije medija da je za plan B neophodna i saglasnost upravljačkih tela organizacija koje zastupaju.

„Nijedan od naših planova nije bio prihvatljiv Ministarstvu, koje je ponudilo treću opciju – pojačano učešće u tri komisije koje još nisu počele sa radom. Tek za to nismo imali mandate. Nikakav, dakle, dogovor sa Ministarstvom nije postignut, sem u glavama predstavnika UNS-a, koji u pamfletu od saopštenja obmanjuju i medijsku zajednicu i javnost“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga