Udruženja: Svega tri odgajivačnice registrovane kod ministarstva

Kako rešiti problem napuštenih životinja?

11. mar 2015

Tri udruženja za zaštitu životinja protestovala su danas zbog toga što su svega tri odgajivačnice za životinje do sada upisane u Registar odgajivačnica Ministarstva zaštite životne sredine, iako je Pravilnik kojim se reguliše ta oblast donet još 2012. godine.

Udruženja su u zajedničkom saopštenju za javnost navela da se u registru ministarstva nalaze samo dve odgajivačnice za pse i jedna odgajivačnica za ribice, dok su istovremeno oglasi za prodaju pasa i mačaka “preplavili internet”.

Udruženja su upozorila da bi Pravilnik trebalo proširiti i njime obuhvatiti i kućne ljubimce, jer bi se, kako su ocenili, na taj način doprinelo rešavanju problema napuštenih životinja i zaustavilo bi se masovno razmnožavanje u kućnim uslovima i napuštanje pasa i mačaka.

Činjenica je da veliki broj vlasnika pasa i mačaka koji nisu uspeli da prodaju ili poklone potomstvo svojih životinja, odluče da izbace štence i mačiće na ulicu, čime se problem napuštenih životinja uvećava, navodi se u saopštenju za javnost.

Udruženja su zahtevala da se odgajivačka delatnost uvede u zakonske okvire, a da se građanima obezbedi besplatno ili jeftino čipovanje i sterilizacija, jer te mere predstavljaju prvi korak u rešavanju problema napuštenih životinja.

Saopštenje su potpisali udruženje Feniks, udruženje Nada za životinje Riska i udruženje Link plus.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga