Udruženja: Sporazum o bezbednosti novinara i dalje na čekanju

Državni organi nisu pokazali spremnost da sadržinu memoranduma kreiraju u dogovoru sa novinarskim i medijskim asocijacijama

25. sep 2016

Novinarska i medijska udruženja upozorila su danas da se Memorandum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i dalje nalazi na čekanju.

Sporazum, koji bi trebalo da potpišu predstavnici policije, tužilaštva i novinarskih i medijskih asocijacija, još uvek nije na snazi i pored svakodnevnog ugrožavanja bezbednosti novinara u Srbiji, naglasila su udruženja.

Kako se navodi u saopštenju, pet udruženja su u maju uputilaRepubličkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i drugim udruženjima, Nacrt memoranduma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i drugih medijskih poslenika.

„Iako ovaj memorandum predstavlja jednu od obaveza Srbije koje proističu iz Akcionog plana za Poglavlje 23, do danas nismo dobili bilo kakav odgovor od državnih organa“, piše u saopštenju.

Udruženja su podsetila da je po planu, ovaj memorandum  trebalo da bude potpisan još krajem prošle godine, ali da državni organi nisu pokazali spremnost da njegovu sadržinu kreiraju u dogovoru sa novinarskim i medijskim asocijacijama i drugim relevantnim akterima medijske scene.

„Stoga su potpisnici ovog saopštenja, nakon konsultacija sa pravnim i drugim ekspertima, predložili svoju verziju Memoranduma, odnosno izmenili i dopunili postojeći nacrt memoranduma kojeg su sastavili predstavnici države“, objasnila su udruženja u saopštenju.

Dodaje se da bi rasprava o ovom dokumentu trebalo da bude pod hitno započeta, te da će udruženja smatrati da državni organi nisu zainteresovani za unapredjenje bezbednosti novinara, ukoliko nastave sa odrugovlačenjem.

U saopštenju se dodaje i da jedan od ključnih elemenata saradnje izmedju državnih organa i asocijacija mora da bude „temeljna analiza postupanja nadležnih u slučajevima napada na novinare i prepoznavanje ključnih slabosti i prepreka u ovom procesu“.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Fondacija Slavko Ćuruvija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga