Udruženja: Skupština i Tužilaštvo da reaguju na Martinovićev napad na novinare

Martinović je iscrtao novinarima mete na čelu

12. apr 2017

Novinarska i medijska udruženja i organizacije osudila su danas postupak šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, koji je javno prikazao fotografije više građana učesnika na uličnim protestima, među kojima i novinara Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića i novinarke Antonele Rihe, kao i Luke Višnjića, sina novinarke Olje Bećković.

„Pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu“, piše u saopštenju nekoliko uduženja.

U saopštenju se podseća da su navedeni novinari, kao i mnoge javne ličnosti i aktivisti koji su takođe učestvovali u protestima, u više navrata bili meta sličnih napada u tabloidima, nakon čega su neki od njih dobijali pretnje smrću.

„Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u Upitniku, centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije“, piše u saopštenju.

Udruženja konstatuju i da je napad došao na 18. godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

„Paralele koje se mogu povući između devedesetih i vremena u kome živimo su brojne i jezive. Zato zahtevamo od poslanika skupštine, naročito onih iz SNS, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela“, dodala su udruženja.

Oni su apelovali na javnost da se pridruži u odbrani prava svih građana da otvoreno iskažu svoje neslaganje sa bilo čim, a posebno sa „izrazito antidemokratskim postupanjem vladajućih strukura, bez straha da će njihovo prisustvo na protestima beležiti i fotografisati tajne službe, a javno prokazivati narodni poslanici“.

„Ovo njihovo pravo ne samo da je neotuđivo, nego predstavlja i bazičnu tekovinu slobodnog demokratskog društva“, navela su udruženja.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Slavko Ćuruvija fondacija i Lokal pres.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga