Udruženja: Serija političkih smena na RTV-u

Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa "čišćenjem" RTV od 'nepodobnih' urednika i novinara

18. maja 2016

Novinarska i medijska udruženja najoštrije su osudila nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i istakla da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti. Danas su situaciju na RTV osudili i BIRODI i Kuća ljudskih prava, a Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da političko nasilje koje se sprovodi na RTV predstavlja samo početak nove velike čistke

U saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press i Asocijacija onlajn medija (AOM) objašnjava se da je posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića – juče popodne smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović.

„Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa ‘čišćenjem’ ove kuće od ‘nepodobnih’ urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima“, navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da događaji na RTV-u u potpunosti podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad (RTNS) otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.

„Potpisnici saopštenja pozivaju međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom ovog političkog nasilja koju vlast sprovodi nad Radio-televizijom Vojvodine, njegovim urednicima i novinarima, i ističu da događaji u ovoj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Ovim smenama, dodaje se, dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje RTV-a. Potpisnici saopštenja najavili su da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost.

BIRODI: REM saučesnik u pretvaranju medija u perjanike vlasti

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je najnoviji slučaj postizbornih smena u Radioteleviziji Vojvodine (RTV) bez ikakve valjane evaluacije rada javnog medijskog servisa argument u prilog tvrdnji da se javni medijski servisi pokušavaju da pretvore u perjanice vlasti.

U saopštenju se navodi da se javni servis pokušava pretvoriti u perjanicu vlasti po modelu TV Pink, kojem država putem diskrecionog odlučivanja obezbeđuje sredstava za rad, a što ta medijska kuća uzvraća prigodnim izveštavanjem o vlasti, na šta ukazuje monitoring izveštavanja ove medijske kuće tokom izborne kampanje.

Saučesnik u procesu pretvaranja medija u perjanike je i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), koji svojim ćutanjem i konfuznim postupanjem stvara ambijent u kojem se mediji osećaju nesigurnim, a oni koji imaju moć i kapital slobodnim da sa medijima rade šta žele i šta mogu, smatra BIRODI.

Biro traži od REM da javnost upozna sa monitorinzima RTV Vojvodine o ispunjavanju obaveza kao javnog servisa, odnosno monitoringom izveštavanja izborne kampanje javnih servisa i komercijalnih emitera sa nacionalnim frekvencijama.

BIRODI poziva novu upravu RTV Vojvodine da građane koji finansiraju javne servise upoznaju sa modelima i rezultatima evaluacije rada urednika koji su smenjeni.

Odgovornost i integritet svake vlasti se ogleda u garantovanju autonomije javnih medijski servisa koji su vlasništvo građana, jer ih oni finansiraju zarad pravovremenog, objektivnog i relevantnog informisanja, navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava: Hitno zaustaviti urušavanje slobode medija

Kuća ljudskih prava (KLJP) pozvala je danas stranke i budućeg mandatara koji će formirati Vladu Srbije da prilikom kreiranja vlade posebno vode računa o neophodnosti hitnog zaustavljanja trenda urušavanja slobode medija u Srbiji.

Takođe, Kuća se pridružila zahtevu Nezavisnog udruženja novinara Srbije u pozivu Ministarstvu kulture i informisanja da osudi govor mržnje Ratka Dmitrovića.
KLJP je pozvala Vladu Srbije da pokrene smenu Dmitrovića kroz svoj vlasnički kapital i uređivačka prava koja ima u ovom preduzeću.

„Povodom razrešenja urednika Javnog servisa Vojvodine, koje je započelo razrešenjem Slobodana Arežine, programskog urednika, a kulminiralo sinoć na sednici Upravnog odbora RTV-a razrešenjem još sedam urednika, apelujemo na donosioce odluka na svim nivoima da hitno prestanu sa političkim pritiscima koji ozbiljno ugrožavaju elementarna ljudska prava na slobodu govora i informisanja“, navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Uz smenu urednika, dodaje se, posebna zabrinutost se izražava i zbog pritisaka prema drugim novinarima u Radio-televiziji Vojvodine.

Građanska Vojvodina: Na delu je nova jogurt-revolucija

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da političko nasilje koje se sprovodi na Radio-televiziji Vojvodine predstavlja samo početak nove velike čistke – po ugledu na takozvanu jogurt-revoluciju – u vojvođanskim institucijama od strane lažno proevropskog, a zapravo autoritarnog, nacionalističkog i centralističkog režima Aleksandra Vučića, saopšteno je danas iz te Koalicije.

Građanska Vojvodina je pozvala građane i organizacije civilnog društva da se oštro odupru pokušaju vlasti da preuzme kontrolu nad svim porama društva i da poništi i ponizi one ne tako brojne demokratske pomake ostvarene u protekloj deceniji, sa ciljem da uništi svaku alternativu.

Koalicija je upozorila da je smena programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine bila, kako se i očekivalo, samo uvod u čistke na Javnom servisu Vojvodine.
U saopštenju se navodi da je posle ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića pod, kako se dodaje, evidentnim političkim pritiskom – usledila i smena četrnaest urednika i ostavka glavne i odgovorne urednice Televizije Novi Sad.

„Nažalost, ovo je sve tek početak daljeg političkog i ideološkog upodobljavanja RTV-a, koje prati postavljanje kadrova iz devedesetih na rukovodeća mesta u ovoj medijskoj kući. Podsećamo da je devedesetih tadašnji RTV Novi Sad bio poznat po najjezivijoj ratnoj propagandi“, piše u saopštenju Koalicije.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija,
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga