Udruženja: Rasvetliti slučaj obijanja stana Dragane Pećo

"Počinioci su i dalje nekažnjeni a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste".

08. jula 2017

Više novinarskih i medijskih udruženja izrazilo je zabrinutost zbog obijanja stana novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragane Pećo i zatražilo od policije i tužilaštva da hitno rasvetle okolnosti tog slučaja i predstave ih javnosti.

Udruženja su u saopštenju ocenila da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke „imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći“.

„Ovo je samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić“, navodi se u saopštenju čiji su potpisnici Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM i Udruženje novinara Vojvodine UNV.

Udruženja su ocenila i da uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara i posebnog mehanizma za hitne reakcije institucija u tim slučajevima, „počinioci su i dalje nekažnjeni a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste“.

„Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija i demokratski poredak u Srbiji“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga