Udruženja protiv nove zgrade na Detelinari

Udruženja pozvala da se spreči kampanja političara i simulacija brige za javnu stvar

24. jul 2014

Dve organizacije civilnog društva sa Detelinare Centar za nove medije_kuda.org i Grupa za konceptualnu politiku upozorile su da će se zgradama, čija se gradnja planira u ulici Đule Molnara, ugroziti zelene površine u ovom delu grada.

Kako se može videti u odgovoru novosadskog Javnog preduzeća Urbanizam, koji su ove organizacije pokazale na uvid javnosti, na ovoj lokaciji se planira gradnja višeporodičnih objekata.

„Detelinara je već izgubila svoj park, na kome je prvo nikla škola, a potom i crkva. Ovaj kvart će, pored predviđene lamele koja treba da bude sagrađena na mestu srušene, usled oštećenja izazvanih bombardovanjem 1999, dobiti nešto što ni jedan grad po meri svojih građana ne bi smeo da dopusti“, ističu u detelinarskim udruženjima.

Aktivisti upozoravaju i na loše iskustvo sa lamelom, koja je izgrađena na mestu stare.

„Ona niti odgovara urbanističkim kriterijumima, niti je arhitektonski prilagođena starim preostalim delovima zgrada u ulici Đule Molnara“, navode oni.

Organizacije civilnog društva su ukazale i na problem sa nedostatkom prostora za parkiranje automobila i dodale da u Novom Sadu postoji mnoštvo neprodatih stanova, te da bi se drugačijom politikom stanogradnje ovaj problem mogao odgovornije i humanije rešiti.

„Možemo li dakle sprečiti ovu kampanju političara i simulaciju brige za javnu i opštu stvar? Spektakl koji političari prave služi isključivo njihovoj promociji i poznato nam je da njihov rad odavno ne odgovara potrebama društva“, poručili su aktivisti sa Detelinare.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga