Udruženja policiji i tužilaštvu dostavila Nacrt sporazuma o bezbednosti novinara

Unapređenje saradnje nadležnih institucija sa novinarskim i medijskim asocijacijama od velikog značaja

31. maj 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Fondacija „Slavko Ćuruvija“ uputili su danas Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i drugim novinarskim i medijskim asocijacijama, Nacrt memoranduma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i drugih medijskih poslenika.

Kako se objašnjava u saopštenju, potpisnici smatraju da je unapređenje saradnje nadležnih institucija sa novinarskim i medijskim asocijacijama, sa ciljem povećanja bezbednosti novinara i medijskih poslenika, od velikog značaja.

U saopštenju se podravlja činjenica da su državni organi, u skladu sa obavezama koji proističu iz Akcionog plana za Poglavlje 23, pokrenuli inicijativu da se saradnja definiše zasebnim dokumentom, u kojem će se usaglasiti stavovi i aktivnosti svih relevantnih aktera i predvideti odgovarajuće aktivnosti.

„Posle međusobnih i konsultacija sa pravnim ekspertima i predstavnicima međunarodnih organizacija – u cilju povećanja efikasnosti i usklađivanja dokumenta sa međunarodnim standardima i konceptom medijskih sloboda – potpisnici su izmenili i dopunili postojeći nacrt memoranduma kojeg su sastavili predstavnici državnih organa“, ističe se u saopštenju.

Udurženja su poručila da čvrsto stoje na stanovištu da jedan od ključnih elemenata memoranduma mora da bude temeljna analiza postupanja nadležnih organa u slučajevima napada na novinare i prepoznavanje ključnih slabosti i prepreka u ovom procesu, kako bi se došlo do preporuka za izmenu relevantnih zakonskih, podzakonskih akata, unutrašnjih procedura i komunikacije između aktera.

NUNS, NDNV, Lokal pres, AOM i Fondacija „Slavko Ćuruvija“ su apelovali da se što pre nastavi rasprava o ovom važnom dokumentu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga