- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Udruženja: Nismo tražili informacije nego odgovornost

Novinarska i medijska udruženja saopštila su danas da na sastanku Koordinacione grupe za saradnju sa medijima i Tima za dijalog, koji je održan juče, nisu “zahtevala informacije” o slučaju Južnih vesti, kako se danas navodi u saopštenju Vlade Srbije, već su odlučno tražila da se ovaj problem hitno reši.

“Novinarska i medijska udruženja će u nastavku dijaloga sa Vladom insistirati na razrešenju slučaja Južne vesti, s obzirom na činjenicu da ovaj presedan može da bude korišćen za dalje gušenje medija i medijskih sloboda”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su predstavnici udruženja u Timu za dijalog na jučerašnjem sastanku oštro reagovali na zloupotrebe Poreske službe u slučaju kontrole preduzeća koje je osnivač Južnih vesti, što se u saopštenju Vlade Srbije ne pominje.

“Udruženja i asocijacije se ne slažu da je kontrola sprovedena u skladu sa zakonom, kako tvrde predstavnici Koordinacionog tela, već su zahtevali, na osnovu jakih argumenata, da odgovornost snose direktor Poreske uprave u Nišu i postupajući poreski inspektori”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!