Udruženja: Lokalne samouprave koriste pandemiju za izgradnju u koju građani nemaju uvid

"Aktuelna vlast pokušava da javnim predstavi privatni interes na čijem zadovoljenju jedino i radi"

08. feb 2021

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) i Inicijativa za lokalnu samoupravu zahtevali su danas obustavu javnih sednica Komisija za planove i obustavljanje procesa izrade Plana detaljne regulacije delova Novog Sada jer građani u mesnim zajednicama zbog pandemije ne mogu učestvovati na javnim sednicama i imati javni uvid u planove izgradnje.

“Takođe, skrećemo pažnju javnosti na pojačanu aktivnost javnih urbanističkih preduzeća koja izrađuju planove i uređuju gradove tokom pandemije i vanrednih situacija u mnogim lokalnim samoupravama, iako ne postoje uslovi za adekvatno sprovođenje javnih uvida koji su neophodni da bi jedan plan bio u skladu sa zakonom i da bi bio adekvatno usvojen”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da aktuelna vlast očigledno bira “ekonomski aspekt života” i nadređuje ga zdravstvenom, pokušavajući istovremeno da javnim predstavi “privatni interes na čijem zadovoljenju jedino i radi”.

“Upozoravamo da ova vlast sistematski radi na isključenja građana iz procesa donošenja odluka, a da su tokom vanredne situacije njihova prava još više ograničena i dezavuisana”, piše u saopštenju.

Pozvali su institucije obudsmana na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kojima su se građani Novog Sada obratili, da reaguju na kršenje njihovih prava na lokalnu samoupravu.

(Autonomija, foto: GKP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga