Udruženja: Grad Novi Sad krši zakone i obmanjuje javnost

Grad Novi Sad nije odgovorio ni na jedno pitanje iz saopštenja

07. apr 2016

Novinarska i medijska udruženja saopštila su danas da su iznenađena “politikantskim odgovorom Grada Novog Sada” na argumentovane tvrdnje da ova lokalna samouprava krši medijske zakone, netransparentno dodeljuje novac za medije i “izvrgava ruglu reformu medijskog sektora”.

Nakon što su udruženja ukazala javnosti da je ceo postupak dodele novca medijima u Novom Sadu netransparentan, grad je na svom sajtu objavio saopštenje u kojem se navodi da je to “pritisak na grad i na rad komisije tokom procedure izbora projekata”.

Udruženja, su ocenila da Grad Novi Sad nije odgovorio ni na jedno pitanje iz saopštenja, ni na jasnu argumentaciju koju su udruženja iznela, ali da ih je zato optužila da vrše pritisak na rad komisije, “što je netačno i besmisleno”.

“Niko od nas, naime ne zna ni kada se ova komisija sastaje, ni šta odlučuje, ni ko je podneo predloge projekata, ni šta su teme projekata. Besmislena je ova optužba i zbog činjenice da niko od udruženja potpisnica saopštenja nije podneo predlog projekta u Novom Sadu, ali se pitamo da li su to možda učinili predstavnici organizacija čiji su kandidati izabrani u komisiju”, pise u saopštenju novinarskih i medijskih udruženja.

Kako se navodi, jedini pritisak koji je po sredi, je da se proces konkursne dodele novca za medije sprovede po zakonu, da bude transparentan i da se štiti javni interes u sferi informisanja, te da je zbog toga važna stručnost i nezavisnost članova komisije koji ocenjuju predloge projekata.

“Umesto da se političkim trikovima skreće pažnja javnosti sa glavnog problema, a to je protivzakonito delovanje i trošenje novca poreskih obveznika na netransparentan način, bilo bi dobro da Grad Novi Sad odgovori na nekoliko pitanja”, poručili su iz udruženja, a među tim pitanjima je i zašto su za članove stručne komisije izabrani i predstavnici udruženja čije je delovanje uglavnom nepoznato javnosti, a o njihovom „aktivizmu“ svedoči i podatak da nemaju ni veb-prezentaciju.

Zapitali su i zašto o izboru članova komisije nije obaveštena javnost, da li je tačno da se sastanci komisije održavaju u tajnosti, da li će Grad Novi Sad omogućiti prisustvo organizacijama civilnog društva da monitoruju proces, da li će biti objavljeno koji su projekti podržani prošle godine, koji je njihov sadržaj i da li su realizovani.

Udruženja su zatražila i odgovor na pitanje kako je izbegnut sukob interesa u radu komisije, pošto su pojedine organizacije dobijale novac po više osnova, a bili su zastupljeni u „stručnoj komisiji“, da li je tačno da je komisija prošle godine dodelila sredstva produkciji koja je u vlasništvu jednog od članova, kao i da li su svi predlagači članova komisije imali zakonsko pravo da to i budu.

“Dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja, smatraćemo Gradsku upravu Novog Sada nedovoljno ozbiljnom da nastavljamo raspravu u javnosti”, piše u saopštenju i dodaje da kršenjem zakona veliki gradovi u Srbiji obesmišljavaju medijske reforme, pa su pozvali Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo države uprave i lokalne samouprave da reaguju.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press (LP).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga