Udruženja: Dinkić poklanja šeiku tuđe zemljište

"Zemljište koje Mlađan Dinkić nudi šeiku je zemljište koje je predmet restitucije

22. okt 2012

Asocijacija “Vojvodina agrar” i Udruženje poljoprivrednika „Klub 100P plus“ oštro su danas kritikovali ministra finansija Mlađana Dinkića i kazali da je „ponizio“ domaće poljoprivrednike jer je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorio da 25.000 hektara najboljeg poljoprivrednog zemljišta u Srbiji ustupi šeiku Muhamedu bez tendera.

„Na ovaj način je poslao jasnu poruku poljoprivrednicima da su nesposobni da obrađuju svoju dedovinu, a vlasnicima oduzete imovine da nema nameru da sprovede Zakon o restituciji i da ikad vrati zemljiište onima od kojih je oduzeto“, navodi se u protestnom pismu koje je upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću.

Optužili su Dinkića i da nema nameru da poštuje zakone, odnosno da želi da ih menja u skladu sa potrebama pojedinačnog slučaja, jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu kaže da se sve državno zemljište izdaje u zakup na javnoj aukciji onome koji je spreman da plati najveću cenu zakupa, pri čemu prioritet imaju porodična poljoprivredna gazdinstva.

„Dinkić je tako uputio poruku i svim stanovnicima sela da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima, nego valjda na naftnim magnatima i tajkunima, bilo odakle da dolaze“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je Dinkić na taj način uputio poruku i privrednicima da u Srbiji više ne važi ekonomska logika i traženje najboljeg ponuđača na tenderu, nego dogovorna ekonomija u kojoj Dinkić ima svu moć da procenjuje šta je najbolje za Srbiju.

„Zemljište koje Mlađan Dinkić nudi šeiku je zemljište koje je predmet restitucije, to je zemljište koje već godinama poljoprivrednici bezuspešno pokušavaju da zakupe od države da bi ga obrađivali“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će ova udruženja „učiniti sve“ da spreče da se ovaj „sramni dogovor“ realizuje, po cenu protesta, tužbi domaćim sudovima i sudu u Strazburu, s ciljem da se ovako poniženje, koje su poljoprivrednici i domaće kompanije koje se bave poljoprivredom u Srbiji doživeli, spreči i da nikome više ne padne na pamet da daje bilo šta što nije njegovo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga