Udovički: Sprečiti politizaciju saveta nacionalnih manjina

"Nema razloga da država finansira nečiji politički rad"

30. okt 2014

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izrazila je zadovoljstvo načinom na koji su sprovedeni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali i istakla da je sada potrebno sprečiti njihovu politizaciju.

„Kada je reč o proceduri mi smo zadovoljni, ali moram da naglasim da mislimo da je politizacija celog izbornog procesa bila visoka i da sada moramo dobro da razmislimo kako da ne dođe do politizacije rada tih saveta“, kazala je Udovički Tanjugu.

Ona je navela da je funkcija nacionalnih saveta nacionalnih manjina, u skladu sa Ustavom Srbije, ostvarivanje kulturne autonomije, održanje identiteta pripadnika nacionalnih manjina i da nema razloga da „država finansira nečiji politički rad u tom smislu“.

Kako je navela ministarka, izlaznost na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina je bila značajna.

„Očekujemo da će zaista ti saveti sada da budu konstituisani kako treba. Pripremili smo podzakonska akta koja pomažu u tome, pripremamo još neka akta da baš onako pomognemo da na prvim sednicama, konstitutivnim sednicama saveta, ljudi tačno znaju, da nemaju dilema, ko predsedava do izbora predsedavajućeg i slično“, kazala je Kori Udovički.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga