Učimo i rastemo za bolju domovinu i bolji svet

"Učeći o miru, ljubavi, iskrenosti i prijateljstvu, poštujući naše sličnosti i različitosti, mi učimo i rastemo za bolju domovinu i bolji svet"

23. maj 2013

Deca iz osnovnih škola „Aleksa Šantić“ iz Vajske u Srbiji, „Orašje“ iz Orašja u Bosni i Hercegovini i „Dragutin Tadijanović“ iz Vukovara u Hrvatskoj, družila su se u Vukovaru, u okviru projekta „Most prijateljstva“ a s ciljem obnavljanja ratom pokidanih veza.

Pavle Mrgan, začetnik ove ideje, 25 godina je radio u kompaniji Henkel u Diseldorfu, i uspeo je da animira i Fondaciju Fric Henkel da finansijski podrži projekat. Mrgan je rodom iz Bođana u Vojvodini, a živeo je i u Vukovaru, pre nego što je otišao u Nemačku. Kako kaže za Dojče vele, naprosto je želeo da pomogne svome zavičaju:

„Ovde sam rođen, ovde sam odrastao i pratio sam celu propast koji smo svi zajedno doživeli. Lako mi je bilo da pronađem motivaciju i nikada se nisam pomirio sa onim što se desilo. Bio sam siguran i verovao sam u sve koji su ovde da se može drugačije, da se može i bolje. I danas doživljavam jedan lep dan, veselim se i drago mi je. Deca su se pokazala sa najbolje strane, ja sam oduševljen“, ispričao je Mrgan

Deca su deca…

Sve u svemu, škola „Aleksa Šantić“ dobila je nove table, „Dragutin Tadijanović“ nove ormariće za učenike od prvog do četvrtog razreda, a pomoć će dobiti i škola u Orašju.

Lidija Miletić, direktorica Osnovne škole „Dragutin Tadijanović“, u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i na latiničnom pismu i na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu, takođe veruje u decu:

„Na brojnim drugim aktivnostima deca sarađuju zajedno i mi smo ponosni na njihovu dobru saradnju. Učenici su učenici, deca su deca. Oni samo pohađaju nastavu na drugom jeziku i pismu ali se dobro razumeju. A ako ima dobre volje, ima i zajedništva i razumevanja“, kazala je Miletićeva.

Ljubav a ne nasilje

VrataUcioniceDeca su bila raspoređena u različite kreativne radionice, a tema radionica, između ostalog, bile su pesme Dragutina Tadijanovića i Alekse Šantića.

Učenici su govorili i o ljubavi:

„Istina i ljubav su sile, a sve ostalo je nasilje“.

„Ljubav ne zna za mržnju, ne poznaje sebičnost, ne traži nagradu. Ljubav uvek daje i nikada ne uzima.“

„Gledamo li očima ljubavi, sva će nam bića biti lepa… a svet će za nas postati jedna jedinstvena porodica.“

„Nasilje… Ne, nasilje… Reci ‘ne’ nasilju!“

„Učeći o miru, ljubavi, iskrenosti i prijateljstvu, poštujući naše sličnosti i različitosti, mi učimo i rastemo za bolju domovinu i bolji svet“, poručili su učenici.

(Deutsche Welle) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga