Učesnike Parade ne tretirati kao cirkuske životinje

Nedopustivo je da se učesnici kao prethodne godine policijski sprovode kao cirkuske životinje!

22. sep 2011

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina oštro je danas kritikovao Policijski sindikat Srbije zbog poziva na neodržavanje ovogodišnje Parade ponosa i naveo da je zadatak policije da štiti ustavom zajamčenu slobodu mirnog okupljanja građana i izražavanja njihovog identiteta i uverenja.

CRCD je u saopštenju za javnost naveo da je policija dužna da štiti i izražavanje identiteta i uverenja građana, ukoliko u tome građani ne manifestju govor mržnje.

Ta nevladina organizacija je optužila Policijski sindikat Srbije da je njegovo ponašanje protivustavno.

CRCD je pozvao državne organe da zaštite policiju od delovanja protivustavnih rušilačkih elemenata tako što će joj staviti na raspolaganje potrebna sredstva i omogućiti primenu zakonskih ovlašćenja da obezbedi potpuni javni red i mir na ulicama Beograda tokom Parade ponosa.

„Neophodno je da Parada ponosa bude održana u uslovima potpune sigurnosti učesnika u celom Beogradu i da je nedopustivo da se oni kao prethodne godine policijski sprovode kao cirkuske životinje tokom i posle održavanja Parade ponosa”, piše u saopštenju.

Policijski sindikat Srbije je na sastanku sa nevladinom organizacijom “Dveri” i strankama opozicije pozvao na neodržavanje Parade ponosa, uz obrazloženje da ono “nepotrebno ugrožava javni red i mir, sigurnost imovine i izlaže opasnosti živote građana i policajaca”.

Policijski sindikat Srbije je naveo da policajci ne žele da budu pretorijanska garda nijedne posebne društvene grupe ili lobija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga