Učesnik u kafanskoj tuči piše strategiju pravosuđa!?

Koalicija za pristup pravdi pita Ministarstvo pravde o kakvoj je reformi pravosuđa reč ako je na čelu radne grupe takva osoba?

28. okt 2012

Koalicija za pristup pravdi oštro je danas kritikovala Ministarstvo pravde Srbije jer je na čelo radne grupe za izradu nacionalne strategije pravosuđa imenovalo „kompromitovanu osobu“.

Ova koalicija nevladinih organizacija je saopštila da je „sa zaprepašćenjem“ primila vest da je za koordinatora te radne grupe imenovala pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića, kojeg je Advokatska komora Vojvodine 2005. godine označila kao „nedostojnog“ za obavljanje advokatske profesije.

Komora je tada saopštila da Backović „nije dostojan“ da bude upisan u Imenik advokata jer je krivično osuđivan, pošto je 2003. godine učestvovao u kafanskoj tuči, kada je jednog čoveka udario pivskom flašom u glavu, a taj čovek je njemu odgrizao deo uha.

Backović je potom 2004. godine pravnosnažno osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, podsetila je Koalicija za pristup pravdi.

Nevladine organizacije su podsetile i da je Advokatska komora Vojvodine Backoviću odbila zahtev za upis u Imenik advokata i zbog toga što je na lokalnim izborima u rodnom Somboru 2004. godine bio kandidat za gradonačelnika ispred Grupe građana “25.000 evra”.

On je tada dao javno obećanje da će se odreći celokupnih neto plata predsednika opštine u iznosu od oko 25.000 evra, u korist jednog od birača koji će na javnom žrebanju biti izvučen po svom JMBG-u.

„Imenovanje ovakve osobe za koordinatora grupe čiji je zadatak da pisanjem strategije povrati poverenje građana u pravosuđe, u simboličnom i u praktičnom smislu jeste uvreda za građane Srbije i za stručnu javnost. Ukoliko Ministarstvo pravde ostane pri ovoj odluci, to će biti jasna poruka da ni ova vlast ne želi iskrene reforme u pravosuđu, koje je rak-rana našeg društva“, piše u saopštenju.

Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders), CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praksis (Praxis).

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga