- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Učesnicima šetnje za Zorana Đinđića nije dozvoljeno da uđu u dvorište Vlade

Učesnici memorijalne šetnje u znak sećanja na premijera Zorana Đinđića stigli su nešto posle 19 časova do Vlade Srbije, ali nisu pušteni da uđu u dvorište zgrade i zapale sveće na mestu na kojem je ubijen pre 16. godina.

„Došli smo da odamo počast prvom demokratski izabranom premijeru, ali oni ne žele da nas puste unutra da zapalimo sveće i ostavimo cveće na mestu gde je bio pogođen“, kazao je okupljenim građanima jedan od organizatora Miodrag Simović.

On je rekao da je Đinđić imao viziju društva koja se nije ostvarila i da je prošlo više od decenije od njegovog ubistva, a da se ništa nije promenilo.

„Mi nedeljama šetamo u pokušaju da nešto promenimo, ali ovaj put ne smemo stati, jer pitanje je da li ćemo imati i treću šansu da nešto promenimo“, kazao je Simović.

Građani su palili sveće i ostavljali cveće ispred kapije dvorišta Vlade.

Na ogradi je ostavljna parola koju su učesnici šetnje nosili – „Ako danas se uspemo, jedini razlog smo mi sami“.

Emitovanje Đinđićevih citata je završeno porukom – „Srbija se nije predala, tek je počela da pobeđuje“.

Neposredno pre dolaska građana, predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić držao je govor u kojem je naveo da su DS i DOS „oslobodili albanske teroriste iz zatvora“.

Obezbeđenje je brzo stalo do njega i pomerilo ga.

Pre 16. godina dok je ulazio u zgradu Vlade ubijen je Zoran Dinđić.

To je bilo vreme kada je vlada planirala konačni obračun sa organizovanim kriminalom.

Da je Đinđić bio svestan opasnosti svedoče njegove reči neposredno pred ubistvo – „Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona tako što će mene ukloniti grdno se vara, jer ja nisam sistem“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!