- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Učenici podneli tužbu protiv Pravnog fakulteta

Nevladina organizacija Savez mađarskih učenika Vojvodine podnela je Višem sudu u Novom Sadu tužbu protiv Pravnog fakulteta u tom gradu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na svom maternjem jeziku.

U tužbi se ističe se da je Pravni fakultet na prijemnm ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, odbio da primeni Pokrajinsku skupštinsku odluku o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina, koja je usvojena 8. aprila 2015. godine.

Učenici navode da je time ovaj fakultet povredio niz međunarodnih pravnih akata i unutrašnjih propisa, te da je diskriminisao pripadnike mađarske nacionalne manjine, onemogućivši im da prijemni ispit polažu na maternjem jeziku.

Tužbom se traži da sud utvrdi čin diskriminacije, zabrani da se ona ubuduće ponavlja, da se fakultet obaveže da primenjuje Pokrajinsku skupštinsku odluku.

Kako se navodi u dopisu advokatske kancelarije, tužba je podneta 2. decembra, a sastavili su je pravni zastupnici tužioca, odnosno novosadski advokati Slobodan i Vladimir Beljanski.

Mađarski jezik je inače u Vojvodini u službenoj upotrebi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!