Ubistva novinara: Istina na čekanju

U međuvremenu, medijske slobode u Srbiji se rastaču brzinom svetlosti, a sa svih strana valja se neprozirni medijski mrak

11. apr 2017

Slavko Ćuruvija fondacija u saopštenju povodom godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije zahteva od nadležnih organa da dodatno ubrzaju postupanje u suđenju za ubistvo, kao i da intenziviraju rad na rešavanju slučajeva Dade Vujasinović i Milana Pantića

U utorak, 11. aprila, navršava se 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“. Prvog juna navršiće se dve godine od početka suđenja za ubistvo. Kraj se još uvek ne nazire.

Pre nekoliko dana navršile su se 23 godine od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović. Predistražni postupak je i dalje u toku.

Branka Prpa: Ako odustanemo od toga da se nadamo, onda odustajemo od onog najboljeg u sebi

prpaIstoričarka i tadašnja partnerka Slavka Ćuruvije Branka Prpa rekla je danas povodom godišnjice njegovog ubistva da je nada nije napustila 18 godina jer „ako odustanemo od toga da se nadamo, onda odustajemo od onog najboljeg u sebi“.

Ona je rekla da oni koji su se rodili 11. aprila 1999. godine ovog dana postaju punoletni i da su upravo oni „ti koji će nastaviti ono za šta smo se mi borili“.

„Ovo je borba vaše profesije, nije moja individualna borba, ovo je profesionalna borba za prava novinara“, kazala je ona i dodala da taj događaj ima „vrlo ozbiljne posledice za društvo u Srbiji i za celu državu“.

(Beta) 

U junu će isteći 16 godina od ubistva Milana Pantića, dopisnika „Večernjih novosti“. Uprkos povremenim najavama da će uskoro doći do proboja u istrazi ovog slučaja, još uvek čekamo konkretne rezultate.

U protekloj godini zabeležen je drastičan porast pritisaka na novinare u Srbiji. Uprkos tome što je nedavno formirana Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj učestvuju Tužilaštvo, policija i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, novinari i dalje od države iščekuju jasan signal da pretnje i napadi neće biti tolerisani.

Janković: Ne smemo dozvoliti da Srbija bude zemlja u kojoj je moguće nekažnjeno ubijati novinare

Vršilac funkcije zaštitnika gradjana Miloš Janković saopštio je danas, povodom 18 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, da je i ova godišnjica obeležena osećajem rezigniranosti i revoltom što počinioci „ovog gnusnog zločina“ nisu otkriveni i kažnjeni.

„Ne smemo dozvoliti da izmicanje pravdi nalogodavaca, pomagača i izvršilaca ubistava novinara Srbiju pretvara u zemlju u kojoj je moguće nekažnjeno ubijati novinare, a s njima i slobodu medija i kritički duh javnosti“, naveo je Janković.

On je dodao da zločini, u čijem rasvetljavanju su nadležni zakazali, ostavljaju duboke posledice u društvu u Srbiji.

(Beta) 

U međuvremenu, medijske slobode u Srbiji se rastaču brzinom svetlosti, a sa svih strana valja se neprozirni medijski mrak. Uhvaćeni između čekića i nakovnja političkih i ekonomskih pritisaka, nezavisni mediji se gase ili prestaju da budu nezavisni. Mnogi su se otvoreno i bez srama stavili u ulogu propagandističkih partijskih glasila. Pravo građana na objektivno informisanje ugroženije je nego bilo kad u našoj modernoj istoriji.

Slavko Ćuruvija fondacija zahteva od nadležnih organa da dodatno ubrzaju postupanje u suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, da intenziviraju rad na rešavanju slučajeva Dade Vujasinović i Milana Pantića, i da oštro i odlučno pokažu da su spremni da brane bezbednost svih novinara u Srbiji danas.

Istovremeno, tražimo od javnosti da nas podrži u borbi za istinu o počiniocima i nalogodavcima ubistava novinara i borbi za bezbednost onih koji danas obavljaju taj odgovoran posao, samo i isključivo da bi očuvali pravo javnosti da zna.

(Cenzolovka)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga