Ubijeno 27 žena u porodičnom nasilju u 2014. godini

"Ne smemo dozvoliti da ijedna žena više bude ubijena. Reagujmo dok ne bude kasno"

31. jan 2015

U Srbiji je tokom prošle godine u porodično-partnerskom nasilju ubijeno 27 žena, saopštila je Mreža Žene protiv nasilja.

Medijski članci koje je analizirala Mreža ukazali su da su sve ubijene žene poznavale počinioca, a od toga 11 žena ubio je suprug, pet je ubio bivši suprug, pet partner, tri sin. Jednu ženu ubio je vanbračni suprug, jednu brat i jednu bivši partner.
U saopštenju Mreže se dodaje da je sedam žena ubijeno nožem, šest žena ubijeno je pištoljem, četiri žene su pretučene, a tri udavljene. Dve žene ubijene su sekirom, dve lovačkom puškom, a tri su ubijene na druge načine.

Analiza je pokazala i da se 14 ubistava desilo u kući ili stanu koji je zajedničko vlasništvo, šest u kuć ili stanu žrtve, jedno u kući ili stanu počinioca zločina, a šest u drugim prostorima.

U saopštenju Mreže se ističe da su tri žene bile starosti od 26 do 35 godina, devet starosti od 36 do 45 godina i pet starosti od 46 do 55 godina. Tri žene su bile starosti od 56 do 65 godina, a šest žena je bilo starosti preko 65 godina. U jednom slučaju nema informacija o tome koliko je ubijena žena bila stara. Istraživanje je ukazalo na podatak da je 50 osoba ostalo bez majke, od toga 26 su maloletna deca.

U sedam od 27 slučajeva, nasilje je bilo prijavljeno nadležnim institucijama i pre nego što se ubistvo desilo, dok je u ostalim slučajevima nepoznato da li je žena prijavljivala nasilje pre nego što se ubistvo desilo, navodi se u analizi.

U saopštenju Mreže Žene protiv nasilja se ističe zabrinutost zbog saznanja da je u najmanje četvrtini slučajeva postojala mogućnost da femicid bude sprečen.

„U ovim slučajevima, institucije su imale saznanje o nasilju koje je prethodilo ubistvu žene. Ova informacija dodatno demotiviše žene da prijave nasilje institucijama jer doprinosi uverenju da ih ne mogu zaštititi, te šalje poruku društvu da je muško nasilje prema ženama nešto čemu se ne može stati na put“, ocenjuje se u saopštenju.

Mreža je pozvala Vladu Srbije i nadležna ministarstva da bez odlaganja deluju na sprečavanju i suzbijanju femicida.

„Ne smemo dozvoliti da ijedna žena više bude ubijena. Reagujmo dok ne bude kasno“, poručile su članice te organizacije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga