Ubijen ruski opozicioni lider Boris Nemcov

Nekada smatran najvjerovatnijim nasljednikom prvog ruskog postsovjetskog predsjednika, Borisa Jeljcina, Nemcov je postao poznata opoziciona figura i oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina

28. feb 2015

Ruske novinske agencije javile su da je prominentni ruski opozicionar i bivši zamjenik premijera Boris Nemcov ubijen u Moskvi.

Interfax agencija je navela da je press centar ruskog ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio da je Nemcov ubijen kod Boljšoj kamenog mosta u centru Moskve 27. februara naveče.

“Potvrđujemo da je čovjek ubijen u centru Moskve, a dokumenti nađeni kod njega su na ime Boris Jefimovič Nemcov” saopštio je press centar policije. Dodaje se da je ubijen sa četri metka u leđa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je započelo specijalnu operaciju sa ciljem pronalaska ubica.

Vladimir Markin, portparol ruskog Istražnog komiteta, naveo je da istražitelji ispituju svjedoke i istražuju mjesto zločina.

Interfax je takođe naveo da je Anatolij Jukunin, načelnik ministarstva unutrašnjih poslova Moskve odjurio na mjesto ubistva.

Ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokocev obaviješten je o incidentu, takođe se navodi.

Nemcov kolega, takođe kritičar Kremlja, Ilja Jašin na Twitteru je objavio da je na Nemcova pucano i da je mrtav.

Boris Nemcov imao je 55 godina.

Nekada smatran najvjerovatnijim nasljednikom prvog ruskog postsovjetskog predsjednika, Borisa Jeljcina, Nemcov je postao poznata opoziciona figura i oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Stekao je ugled kao guverner oblasti Nižnji Novograd a kasnih 1990’tih postao je zamjenik premijera u vrijeme posljednjeg mandata Jeljcina kao predsjednika.

Nemcov je napustio Dumu, donji dom ruskog parlamenta 2003 godine, kada je osnovao i predvodio nekoliko opozicionih partija i grupa, posljednju Republikansku partiju Rusije -Partije narodne slobode.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga