Ubijanje i terorisanje Sarajeva

Vijetnam, južni Liban, Bejrut ne mogu prići ni blizu Sarajevu po jačini vatre... Nasumična, raširena i neprimerena vatra bila je usmerena na grad

21. juna 2010

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, svedok optužbe Džon Vilson (John Wilson) izjavio je danas da je u proleće 1992. Vojska Republike Srpske neselektivno, neproporcionalno i nasumično granatirala Sarajevo.
Karadžić, tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS, optužen je za kampanju terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva, artiljerijskim i snajperskim napadima 1992-95.
Australijski general Vilson je od marta do kraja juna 1992. bio šef vojnih posmatrača UN u Sarajevu.
„Sarajevo je u to vreme bilo podvrgnuto stalnoj artiljerijskoj vatri, i raširenim snajperskim napadima… Jaka vatra iz artiljerije i minobacača bila je nasumično rasuta širom grada, a malo koji kraj je ostao netaknut“, posvedočio je general Vilson.
Precizirao je da je „skoro sva vatra“ dolazila sa položala srpskih snaga oko grada i da snage vlade u Sarajevu gotovo da nisu imale artiljerijska oruđa. Na „tuce“ minobacača i topova, te „dva-tri tenka“ Armije BiH, odgovaralo je „bar 200 artiljerijskih cevi“ VRS, procenio je Vilson.
Svedok je naznačio da ni tokom ratova u Vijetnamu i Libanu, gde je služio, nije video tako snažnu vatru usmerenu na civilne ciljeve, kao u Sarajevu.
„Vijetnam, južni Liban, Bejrut ne mogu prići ni blizu Sarajevu po jačini vatre… Nasumična, raširena i neprimerena vatra bila je usmerena na grad“, ocenio je Vilson.
On je opisao i sastanak sa generalom Ratkom Mladićem, 24. maja 1992, na kojem je komandant VRS „zapretio“ da će napasti grad artiljerijom ukoliko u roku od tri dana ne bude omogućena evakuacija kasarni JNA.
Prema Vilsonovim rečima, Kasarna Maršal Tito u tom roku bila evakuisana zbog Mladićevog odbijanja da se muslimanskim snagama ostavi oružje koje je bilo u njoj, a 28. maja je usledilo „teško
granatiranje grada bez vojne potrebe“.
Dan kasnije, tokom pregovora o evakuaciji s tadašnjim šefom Uprave za bezbednost JNA generalom Nedeljkom Boškovićem, predstavnici vlasti u Sarajevu su pustili snimak na kojem se čulo kako Mladić
usmerava artiljerijsku vatru na sarajevske četvrti.
„General Bošković se izvinio, rekao je da JNA ne podržava takve nepotrebne napade i da je Mladić van kontrole“, ispričao je svedok.
Vilson je kazao i da je 30. maja 1992. preneo Mladiću apel generalnog sekretara UN da se uzdrži od napada na grad. Mladić je odgovorio da „brani srpski narod i svoju vojsku od napada“.
Svedok je potvrdio da je jednom video minobacač ABiH kako puca iz neposredne blizine zgrade Predsedništva BiH, ali je naglasio da je odgovor VRS na takve provokacije po pravilu bio „nesrazmeran, raširen i neprimeren“.
Karadžić, optužen i za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima širom BiH, te za uzimanje međunarodnih talaca, u nastavku procesa unakrsno ispituje svedoka Vilsona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga