Ubedljivo najveće plate u Beogradu, Vojvodina druga

Prosečnu neto zaradu iznad republičkog proseka ostvarili su Novi Sad, Pančevo, Senta, Apatin, Pećinci, Vršac, Beočin i Bačka Palanka

29. maj 2013

Neto zarada u Vojvodini najmanje zaostaje za republičkim prosekom od svih regiona u Srbiji, što govori da je Pokrajina po tom pokazatelju najperspektivniji i najuspešniji region, saopštila je danas Vlada Vojvodine.

Vlada Vojvodine je na današnjoj sednici navela da je prosečna neto zarada u Srbiji u protekla tri meseca iznosila 41.403 dinara, a da je u Vojvodini prosečna neto zarada iznosila 39.929 dinara, što je za četiri odsto ili za 1.474 dinara ispod republičkog proseka.

„U odnosu na republički prosek, prosečna neto zarada u Beogradskom regionu bila je za 9.704 dinara ili za 23 odsto veća od republičkog proseka. Ukoliko se izuzme Beogradski region, prosečna neto zarada u Vojvodini je ubedljivo viša u odnosu na bilo koji drugi region u Srbiji“, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Podaci pokazuju da je od ukupno 45 jedinica lokalne samouprave u Vojvodini, prosečnu neto zaradu iznad republičkog proseka ostvarili su Novi Sad, Pančevo, Senta, Apatin, Pećinci, Vršac, Beočin i Bačka Palanka.

U 37 opština, koje su ostvarile prosečne neto zarade ispod republičkog proseka, zarade su se kretale u rasponu od 27.224 dinara do 40.322 dinara.

„Kada je reč o razlozima zbog kojih je jedino zarada u Beogradskom regionu znatno viša od republičkog proseka, mora se uzeti u obzir podatak da je u Beogradskom regionu 45 odsto zaposlenih u državnom sektoru, sa visokim zaradama, što značajno utiče na visinu prosečne zarade“, saopštila je pokrajinska vlada.

U Vojvodini je broj zaposlenih u državnom sektoru za 25 odsto manji nego u Beogradskom regionu, tako da je to osnovni razlog zaostajanja za prosečnim zaradama u odnosu na Beogradski region, smatraju u Vladi Vojvodine.

Navodeći još neke ekonomske pokazatelje koji Vojvodinu čine najuspešnijim regionom, pokrajinska vlada je istakla činjenicu da Pokrajina ostvaruje najbolji izvoz, ima najracionalniji uvoz i privukla je 45 odsto svih stranih investicija u Srbiji.

„Iz navedenih pokazatelja može se zaključiti da je Vojvodina najperspektivniji i najuspešniji region po privrednim pokazateljima u Srbiji i zato tvrdnje o njenoj stagnaciji nemaju nikakav osnov“, zaključili su članovi Vlade Vojvodine.

(Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga